ru uk

Золото і гроші

Золото на століття? Вся правда про золото!

Підписатися на оновлення:rss2email

Підписатися на оновлення:feed

Прогноз курсу долара

Прогноз курсу долара на найближче майбутнє

Увага: прогнози курсу долара від будь-яких експертів далеко не завжди збуваються навіть приблизно

Прогнози курсу долара на 2014-2015 рік

Долар на чорному ринку продовжує дорожчати

Безготівковий курс уже подолав позначку в 16 гривень за долар, при цьому вартість готівкової валюти на чорному ринку досягла 20 гривень. Причин для припинення девальвації гривні на сьогодні немає, тому на початку 2015 безготівковий курс долара може підвищитися до 17-18 гривень. Таку думку висловив екс-заступник голови НБУ, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко.

Першопричиною того, що ми сьогодні спостерігаємо (девальвації гривні — ред.), Є вина регулятора — Національний банк повністю зруйнував валютний ринок шляхом різних обмежень, заборон, вимог щодо обов'язкового продажу валют. Все менше валюти заходить в банківську систему України, — зазначив експерт.

Другою причиною, на думку Савченко, є роздуті витрати державного бюджету та їх фінансування за рахунок незабезпеченої емісії гривні.

А за цими двома причинами варто низька кваліфікація працівників Національний банк а й економічного блоку уряду. І поки ці причини існують, гривня продовжуватиме девальвувати, — підсумував експерт.

Прогноз курсу до кінця 2014 року для гривні за даними: Оглядач

17.12.2014


Долар коштуватиме в Україні стільки, скільки скаже МВФ

На думку економістів, зараз складно робити прогнози, який курс долара буде в 2015 році, оскільки надто багато чинників впливають на стабільність нацвалюти. Сьогодні без знання курсу долара складно скласти реалістичний держбюджет. Виходячи з курсу, розраховують доходи бюджету — від мит на імпорт і експорт, адже вони встановлені у валюті, а всередині країни всі витрати скарбниці вважаються в гривнях. Також виходячи з курсу долара, розраховуються витрати, необхідні на обслуговування зовнішніх валютних запозичень і покупку критичного імпорту, наприклад газу. Тому вкрай важливо визначити золоту середину курсу долара і з його урахуванням верстати проект бюджету-2015, — говорить заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло. На його думку, курс долара, який закладається в бюджет-2015, може коливатися в межах 16-18 грн.

А президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко вважає, що долар коштуватиме в Україні стільки, скільки скаже МВФ: Зараз наші влади просять у фонду ще $15 млрд, тому умови договору позики перепишуть з розрахунку, щоб Україна змогла виплачувати борги. Не здивуюся, якщо виявиться, що бюджет-2015 зверстаний, виходячи з 20-25 грн за долар. У зв'язку з цим, експерт прикинув, як могли б виглядати деякі макроекономічні показники бюджету: За рахунок девальвації гривні ВВП дійсно вдасться розігнати до 1,7 трлн грн, а цього року — падіння може скласти з 1,5 до 1, 4 трлн грн. Інфляція ж буде офіційно 13-15%, а реально до 30%, тобто реальні зарплати впадуть теж на третину.

Прогноз курсу до кінця 2014 року для гривні за даними: Сегодня

12.12.2014


Європейська бізнес асоціація прогнозує курс 14-15 грн/дол

Європейська бізнес асоціація (ЄБА) прогнозує, що за умови задоволення утворився попиту на валюту на внутрішньому ринку України і коригування програми співпраці з Міжнародним валютним фондом (МВФ) до кінця 2014 року курсу складе 14-15 грн/дол.

Зараз ми спостерігаємо перевагу попиту на долари, який утворився за останні два місяці через обмеження Національного банку України (НБУ) на покупку валюту. Тому тимчасово цей курс може перебувати вище вилки в 14-15 грн/дол, але курс може повернутися до позначки в 14-15 грн/дол до кінця року або на початку наступного, якщо буде прогрес з наступним траншем від МВФ і сама програма буде дещо відкоригована, — повідомив президент асоціації, генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала на прес — конференції в Києві в четвер.

Разом з тим, виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко підкреслила, що при опитуванні компаній — членів ЄБА про те, який курс вони зараз закладають у своїй фінансовій документації, розкид виявився занадто широким — від 13 до 20 грн/дол.

Прогноз курсу до кінця 2014 року для гривні за даними: forbs.ua

13.11.2014


Фінансисти очікують від Національний банк а України фіксації курсу долара на 15 грн/дол.

На майбутньому тижні курс гривні на міжбанку та готівковому ринку продовжить активно коливатися, хоча в цілому буде контролюватися Національний банком, вважають опитані фінансисти.

Курс буде шукати точку рівноваги, тому він може коливатися достатньо активно — в рамках 50 копійок в обидва боки, а може і більше. Але головне навіть не це, а об'єми: щоб на міжбанк прийшли реальні продавці валюти. Тоді ситуація почне прояснюватися, а ринок вирівнюватися в якійсь точці, — зазначив у розмові голова правління VAB Банку Денис Мальцев.

Фінансисти запевняють, що операцій по завищеному курсу в цю п'ятницю було небагато: за підсумками свого голландського аукціону Національний банк встановив 7 листопада середньозважений курс на рівні 14,52 грн/дол після чого котирування міжбанку злетіли до 15,2 грн/дол, а на піку ажіотажу угоди укладалися навіть по 15,5 грн/дол. Але їх було зовсім небагато, і обсяги були незначними, — запевнив Мальцев. Це підтверджують і інші фінансисти. Багато хто з імпортерів відмовлявся від покупки валюти в п'ятницю, оскільки не могли собі дозволити такі дорогі покупки долара, — сказав радник голови правління Євробанку Василь Невмержицький.

За завищеною ціною валюту скуповували лише ті компанії, які прострочили платежі — в першу чергу, позичальники, які виплачують раніше оформлені за кордоном кредити. По любому курсу долар набували лише ті, хто ризикував отримати ще більші збитки (чим від дорогої валюти) через штрафи за контрактами з контрагентами, — пояснив ситуацію член правління ОТП Банку Володимир Мудрий.

10-11 листопада стануть вирішальними днями для гривні. Щоб її курс перестав падати, потрібно, щоб Національний банк пригальмував скачки середньозваженого курсу за підсумком своїх аукціонів — не давав їм далеко відходити від позначки 14,50 грн/дол. Нагадаємо, що Національний банк не рекомендував (читай — наказав) фінансистам додавати до нього більше 5% при продажу клієнтам (людям і компаніям). А це значить, що в обмінниках і на міжбанку котирування будуть перебувати на рівні 15,2 грн/дол.

Дуже важливий момент стабілізації: щоб експортери перестали чекати зростання котирувань до 16 грн/дол, і зрозуміли, що тепер наш валютний ринок працюватимуть в районі нової психологічної позначки - 15 грн/дол. Тільки після стабілізації курсу вони почнуть заводити в Україну валютну виручку і продавати її тут. Як тільки експортери перестануть чекати зростання, наприклад, до 20 грн/дол, і миритися з тим, що ринок зафіксувався, скажімо, на 15 грн/дол, — уточнив заступник голови правління банку Фінанси і Кредит Ігор Львов.

Вартість долара зараз прив'язується до середньозваженого курсу НБУ, який той під час аукціону визначає тепер кожен день до 11 ранку. Так що саме центробанку вирішувати, скільки коштуватиме валюта в нашій країні. Курсовий коридор залежить від дій Національний банк а. Якщо вони не змінюватися, то вартість долара буде перебувати в районі 15 грн/дол, — сказав нам заступник голови правління Unison Bank Антон Шаперенков.

Коридор 14,5-15,0 грн/дол під час нацбанківських аукціонів і на міжбанку значить для людей готівковий курс на рівні 15,2 грн/дол, і міг би стати компромісним для компаній. Теоретично це влаштувало б і експортерів, які притримують валютну виручку, і імпортерів, для яких курс вище 15 грн/дол просто критичний. Що буде на практиці — залежить від Національний банк а, — зазначив заступник голови правління УкрСиббанку BNP Paribas Group Костянтин Лежнин.

Продовжить впливати на валютний ринок і загальна ситуація в країні. «Безсумнівно, експортери, які прийматимуть рішення про повернення експортної виручки, продовжать стежити за ситуацією на Донбасі. Ще один важливий фактор — це розмір золотовалютних резервів Національний банку, що є гарантією стабільності нацвалюти. А вони, на жаль, скоротилися в жовтні відразу на 23,18% (на $3799 млн) — до $12587 млн. Але все ще є надія на отримання цього року кредитного траншу від Міжнародного валютного фонду, вагома частина якого, як повідомляли раніше влада, перекочує на резерви НБУ», — розповів Василь Невмержицький.

Прогноз курсу до кінця 2014 року для гривні за даними: Вести

09.11.2014


Прогноз курсу долара від глави НБУ

Говорити про нормалізацію можна тільки після відновлення промисловості, вважає глава НБУ

Глава Національного банку (НБУ) Валерія Гонтарєва прогнозує курс 11,7 грн/дол після відновлення промислового потенціалу України.

Як тільки ми відновимо промисловий потенціал, ми однозначно зможемо думати не про курс 12,95, а знову будемо думати про продаж за 11,7, — заявила вона.

Крім того, Гонтарева заявила, що ВВП України цього року впаде більш ніж на 8%. Реальний ВВП нашої країни досі не досяг рівня, на якому він був у 2008 році, тобто країна перебувала в рецесії всі ці 6 років. Сьогодні прогноз НБУ по росту ВВП — це мінус 8,3%. Консенсус більшості світових експертів говорить про те, що цей показник може бути від мінус 9% до мінус 10%, — зазначила Гонтарева.

Як повідомлялося, курс долара на міжбанку тримається вище 13 грн.

Джерело інформації про прогноз курсу долара в Україні: Сегодня

06.10.2014


Курс продажу долара США може знаходитися в межах 14 грн і вище

На цьому тижні долар на міжбанку міцно закріпився за позначкою в 14 грн, а в п'ятницю ввечері і зовсім встановив новий рекорд - 14,9 грн/дол. При цьому зростав і офіційний курс. В понеділок НБУ встановив його на рівні 12,9 грн/долар, але вже до п'ятниці він піднявся до 13,4 грн/долар.

У пресі заговорив про те, що Національний банк може ще більше посилити правила покупки валюти для населення і зобов'язати комерційні банки не видавати в одні руки в день більше $200.

Правда, експерти вказують на те, що фактично долара у вільному доступі для населення в касах банків і так вже практично немає. Жорстке регулювання та обмеження призводять до того, що процвітає ринок тіньових валютних операцій.

Пропозиції купівлі та продажу валюти зустрічаються і у Всесвітній мережі, причому іноді її пропонують забрати прямо з кас банку, в обхід формальних процедур і за чорним курсом. На тіньовому ринку американська валюта також росте у вартості, чому провиною високий попит. У п'ятницю долари по чорному можна було продати по 14,3-14,4 грн, а купити — по 14,5-14,6 грн.

В умовах економічної дестабілізації істотно знижується довіра до національної валюти з боку населення, що змушує фізосіб здійснювати конвертацію заощаджень в іноземну валюту, і виводити валютні кошти за кордон. З одного боку це призводить до відтоку валюти з ринку, знижуючи валютну ліквідність ринку, а з іншого — стимулює розвиток тіньового сегмента валютного ринку. Обмеження видачі готівкової валюти дещо стримує ці процеси, — каже Анна Апостолова, начальник відділу рейтингів фінансової сфери IBI-Rating.

На головне питання — що ж буде з гривнею найближчим часом, і до якого курсу варто готуватися, аналітики відповідають неохоче, посилаючись на те, що в умовах загальної політичної та економічної нестабільності давати які-небудь точні прогнози, навіть на короткострокову перспективу, неможливо.

В нинішніх українських реаліях, курс гривні можна встановити на якому завгодно рівні, особливо, коли мова йде про легальний ринок. На це є як адміністративні, так і фінансово-економічні важелі. Що стосується утримання ринкового курсу, то, справді, це зараз залежить від дуже мінливих чинників, — каже експерт UniCredit Bank Тантелі Ратувухері.

Падіння гривні до позначки 14 за долар носило в собі більшою мірою психологічний фактор, ніж економічний, — вважає Сергій Поплавський, директор компанії FIBO Україна. — Природним чином бойові дії на сході країни привели до паніки з боку населення і бізнесу.

На думку експерта, помірне падіння гривні у вересні буде неминучим.

Цілком імовірно, що курс продажу долара США може знаходитися в межах 14 грн і вище, оскільки зберігаються економічні та геополітичні ризики. В цілому, ефективний курс знаходиться в районі 12 гривень за долар. Саме до такого стану регулятор і прагне привести національну валюту, — додає експерт.

Правда, на думку експерта інформаційно — аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Марії Сальниковой, поки не припиниться конфлікт і не стабілізується економіка, чекати відкоту долара до 12 грн не варто.

На поточний момент динаміка міжбанківського ринку демонструє той факт, що заходи НБУ виявилися несвоєчасними, і вони не втримають гривню від падіння. Діапазон 12,5 - 12,9 можна розглядати як реалістичний тільки в разі максимального посилення ситуації на валютному ринку, припинення конфлікту на сході країни та стабілізації експортних потоків, — резюмує Сальникова.

Джерело інформації про прогноз курсу долара до кінця 2014 року в Україні: Сегодня

22.09.2014


В Україні почалася валютна паніка

Виконавчий директор CASE-Ukraine Дмитро Боярчук вважає, що в Україні почалася валютна паніка. Створити сильні курсові коливання при обороті на міжбанківському ринку 300-400 млн доларів в день — не проблема. Цей дуже вузький ринок, і тут будь-які додаткові $20 млн можуть зробити погоду, вважає Боярчук. На його думку, якщо не брати до уваги тимчасові джерела нестабільності, то справедлива ціна гривні — навіть нижче 11 грн/дол.

Як розвиватиметься ситуація з валютною панікою — важко передбачити. Але курс 12 грн/дол і тим більше 13 грн/дол — реальна заявка на позитивний торговельний баланс навіть в умовах війни, — сказав експерт.

Стабільність гривні, в першу чергу, залежатиме від політичної ситуації в країні і від готовності прийняття важливих законопроектів для подальшої співпраці з МВФ. Залучення другого траншу кредиту в розмірі $1,4 млрд в серпні дозволить збільшити розмір міжнародних резервів, що в свою чергу сприятливо відобразиться на сальдо платіжного балансу України. На цьому тлі гривня може зміцнитися на 20-30 коп. Таким чином, курс готівкового долара США в цей період може коливатися в діапазоні 12,40-13,10 грн, — вважає Директор компанії FIBO Україна Сергій Поплавський.

Причин для зміцнення курсу гривні немає. Вони з'являться в разі стабілізації обстановки на сході — тоді курс може зміцнитися до 12 грн за кілька місяців, — вважає Фінансовий аналітик Альпарі Олександр Михайленко.

У той же час, якщо ж конфлікт затягнеться, а макроекономічна статистика продовжить погіршуватися, гривня може продовжити активне зниження, і все залежатиме від НБУ.

Прогноз для курсу долара для 2014 року в Україні за даними: bigmir.net

12.08.2014


Безготівковий курс долара буде диктувати НБУ

У найближчий тиждень безготівковий курс долара буде диктувати Національний банк, впевнені фінансисти. Їх вразило заяву голови НБУ Валерії Гонтаревої про те, що її відомство планує виходити на міжбанк з покупками американської валюти.

З урахуванням того, що пропозиція долара на безготівкових торгах зараз перевищує попит, а НБУ намір його викуповувати, ринок почне працювати по простому правилу — який курс Національний банк поставить, такий і буде міжбанк. А я думаю, що найближчим часом продажу валюти будуть превалювати на валютному ринку, — зазначив перший заступник голови правління банку Контракт Павло Крапівін. Раніше Гонтарева пообіцяла зняти обмеження на валютному ринку.

На дії центробанку роблять знижку, розраховуючи курсові коливання гривні. Дно зараз — це 11,5-11,6 грн/дол, але досягнемо його чи ні, залежатиме від того, на якому рівні буде скуповувати долар Національний банк для поповнення золотовалютних резервів, — сказав нам директор банкнотного банкингу банку Фінансова ініціатива Андрій Львів.

Керівництво ж НБУ поки не розкриває цікавлять його котирування. А лише говорить, що буде виходити на торги у разі потреби. І навіть використовувати такі виходи для корекції курсу гривні. Але це все публічні заяви Валерії Гонтаревої, неофіційно її підлеглі визнають, що стоїть мета — поповнити золотовалютні резерви. Причому, зробити це за максимально низьким курсом. Як такої планки немає. Коли ринок зашкалював за 11,82-11,85 грн/дол, ми орієнтувалися на 11,7 грн/дол, а тепер будемо працювати у бік подальшого зниження. Подивимося, як низько зможе опуститися долар після того, як на торгах почне з'являтися валюта іноземців, які заявляли про плани по покупці наших ПДВ-облігацій, — розповіло джерело в Національний банку.

Одномоментного масивного скидання долара з боку західних інвестфондів, які анонсували свою появу на міжбанку ще на початку липня, наші валютники поки не відчули. Є окремі випадки продажів, але вони зовсім невеликі і поки слабо впливають на зміцнення гривні. Хоча минулого тижня наші інвестиційні фонди один за іншим стали повідомляти про перенесення термінів продажів ПДВ-облігацій: корпорації, які отримали цих паперів на 3,6 млрд грн. вирішили їх одразу не скидати, а потримати в портфелях (щоб не збити ціни на них до мінімуму). Нагадаємо, що в числі одержувачів паперів Кабінет міністрів називав ІСД, ArcelorMittal Кривий Ріг, Полтавський ГЗК, Кернел Трейд і Сантрейд. Розпродаж облігацій збираються влаштувати після випуску другої партії держпаперів, наміченої на кінець липня (на 3,4 млрд грн). І тоді ж чекають появи під цю кампанію західних спекулянтів з доларами.

Нерезиденти можуть збільшити пропозицію валюти на міжбанку, і зміцнити гривню. Посилити її повинні і успіхи українських військ в АТО, які грають на посилення гривні. Правда, через те, що різкого перелому в діях на Донбасі не намітилося, масового приходу іноземців ми не очікуємо, — прокоментував ситуацію старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Тим часом валютники вичікують і тримають курс гривні. Досить спокійно, на думку експертів, валютний ринок відреагує на затягування Міжнародним валютним фондом виділення Україні другого кредитного траншу в $1,4 млрд: з одного боку МВФ заявив, що наша країна виконує його вимоги, а з іншого — відстрочив виділення грошей на вересень. Підтвердження тому — підсумки торгів на п'ятничному міжбанку після офіційних заяв Фонду: ринок відкрився котируваннями в 11,75 грн/дол, а закрився на 11,72 грн/дол.

Враховуючи все різноманіття чинників, фінансисти на цей тиждень дають два курсових прогнози: згідно з оптимістичним, курс гривні до долара може зміцнитися до 11,65-11,68 грн/дол, песимістичним — буде коливатися в рамках 11,70-11,75 грн/дол.

Прогноз для курсу долара на липень 2014 року в Україні за даними: Вести

20.07.2014


Індекс долара торгується близько найнижчого рівня за місяць

На сьогодні індекс долара торгується близько найнижчого рівня за місяць на тлі зниження волатильності на FOREX, викликаного перспективами застою економіки США.

Індекс волатильності від Deutsche Bank AG впав на 5,28%, а це найнижче значення з 2001 року. Даний факт підтвердив і глава найбільшого облігаційного фонду в світі Pacific Investment Management Co, Білл Гросс, заявивши, що волатильність по всіх класах активів залишатиметься дуже низькою і може впасти до найнижчого рівня за всю історію.

Таке падіння долара ще може затягнутися, — вважають експерти аналітичного відділу проекту Фінансовий радник.

ЦБ знизив прогноз по зростанню ставки і це викликало побоювання у інвесторів щодо довгострокового зростання американської економіки. У зв'язку з цим рекомендуємо найближчим часом продавати долар проти основних валют.

Прогноз для курсу долара для 2014 року в Україні за даними: 24tv.ua

20.06.2014


Чи подешевшає долар?

Чи є передумови до ревальвації? Війна — явище не прогнозоване. Тобто негативні очікування на валютному ринку, а, відповідно, підвищений попит з боку бізнесу на іноземну валюту, можуть зберігатися достатньо довго. Наприклад, економіст Борис Кушнірук вважає, що підстав для оптимізму поки немає. На сході України, бізнес змушений зупиняти свою діяльність. Навіть якщо обстановка стабілізується то все одно ще треба буде час, ймовірно до кінця цього року, щоб у бізнесу сформувалися позитивні очікування.

Якщо називати речі своїми іменами, уряд і Національний банк швидше працюють на власний РR. У цьому сенсі, вони не в одному човні з громадянами України і сильна гривня їм поки що не потрібна.

Курс повинен бути в коридорі 10-11 гривень за долар, і я очікую, що це станеться через дві-три тижні, — прогнозує Анатолій Гулей. Звичайно, за умови, що вибори президента України не будуть зірвані і ситуація на сході стабілізується. Будемо чекати.

Прогноз на 2014 рік для гривні: Оглядач

23.05.2014


Долар може опуститися нижче 10 грн — експерти

Українська валюта почала зміцнюватися. Вчора міжбанк відкрився з курсом 11,7-12 грн за долар, до 12:00 впав до 11,2-11,4 і на такий же позначці закрився (у вівторок ввечері торги закрилися на 11,98-12,30 грн/дол).

Експерти вважають, що долар і далі буде падати і може навіть опуститися нижче 10 грн. Реальна ціна долара значно нижче того рівня, на якому він тримався останнім часом. Може бути, банки самі його завищували. Зараз пішов зворотний процес і падіння курсу триватиме. Цей процес природний, він стандартний для всіх ринків, — пояснив старший економіст Центру соціально економічних досліджень CASE Україна Володимир Дубровський. Президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко у свою чергу вважає, що гривня поліпшила своє становище після того, як Національний банк включився в роботу (тимчасово відключив 14 банків від міжбанківського валютного ринку) і дав зрозуміти спекулянтам, що вільності закінчилися: Цифри формував не ринок, як це має бути, а спекулянти. Гривня стабілізується тоді, коли в країні стане спокійно, впевнені експерти.

Прогноз на 2014 рік для курсу долара в Україні за даними: segodnya. ua

17.04.2014


У наступні кілька місяців долар може поступово зміцнюватися

Долар дорожчає в парі з євро і зберігає максимум за 2 місяці до ієни на даних по ринку праці США. За даними галузевої організації ADP Research Institute, число робочих місць в США виросло в березні на 191 тис., Тоді як ринок в середньому очікував збільшення на 195 тис. Незважаючи на те, що березневі дані виявилися трохи слабкіше прогнозу, оптимізм підтримує той факт, що оцінка за лютого була переглянута з істотним підвищенням — зі 139 тис. до 178 тис.

У наступні кілька місяців долар може поступово зміцнюватися. Але нам потрібно побачити кілька блоків, що перевищують очікування, або просто пристойних даних, щоб зрозуміти, що у США є циклічне перевагу перед іншими країнами, зазначила старший валютний аналітик Rabobank International Джейн Фоулі.

Прогноз на 2014 рік для курсу долара за даними: bin.ua

02.04.2014


У 2014 році курс долара в Україні буде 10 грн

Можна тільки вітати, що міністр фінансів України Олександр Шлапак назвав прогноз середнього курсу долара на 2014 10-10,1 грн. Всі ці політичні баталії, а ще Путін з його геополітичними амбіціями дуже істотно вплинули на валютний ринок. Часи спокійного і прогнозованого курсу долара вже стали історією. Тому прогноз Олександра Шлапака — це багато в чому дуже необхідний орієнтир для бізнес і для населення. Бо немає нічого гіршого, ніж валютний хаос, коли не зрозуміло, що буде з курсом долара. Тепер є певна ясність, що очікується економіку України цього року, і на що можуть розраховувати українці від цього нового курсу долара.

Прогноз на 2014 рік для долара за даними: Оглядач

14.03.2014


Долар вже більше 10 грн, проте передумов для подальшого зростання курсу немає

Минула влада думала не про порятунок гривні, а про рейтинг на початку 2015 року. Закономірний результат — вона не дожила до 2015 року. Під час паніки 18-22 лютого банкам видавалися кредити рефінансування. Надлишкова гривня стала тиснути на валютний курс. На курс впливає відтік інвестицій, міжнародна кон'юнктури і діяльність НБУ.

Крах режиму Януковича 18-22 лютого спричинив різке падіння курсу гривні по відношенню не тільки до твердих валют, але і по відношенню до рубля. Це і природна реакція на політичні катаклізми, і результат дій НБУ. Через бойові дії в центрі Києва закрилися банківські установи, в тому числі головні офіси. Банки стали вводити обмеження з видачі готівки.

Апогей паніки був у четвер, 20 лютого, коли у працюючих банкоматів вишикувалися черги, в магазинах скуповували товари. НБУ змушений був допомогти банкам. Було зменшено обов'язкові резерви, які банки змушені тримати на своїх кореспондентських рахунках у НБУ.

Сьогоднішній курс гривні вже навіть завеликий. Того зростання, що відбулося в середині лютого могло б бути достатньо для успішної конкуренції експортерів на світовому ринку та виправлення торгового балансу. Але тут потрібні активні дії нової влади.

Технічне Уряд, яке опікувалося б про економічну активність і фінанси країни, а не про поточні рейтингах, міг звільнити енергію українців і направити її на розвиток економіки. Тоді курс гривні менше залежав би від світових подій, а більше від нашої активності.

Прогноз курсу гривні на 2014 рік за матеріалами: texty.org.ua

26.02.2014


У падінні гривні винен не політична криза, а провальна політика НБУ

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин вказує на економічні причини цього. В економіці вже довгий час помітна вкрай негативна динаміка. Нульове зростання ВВП впродовж двох років — достатньо яскравий показник того, що в країні щось йде не так. Уряд не справляється зі своїми обов'язками. Торік промисловість впала на 4,7%. Цей показник можна порівняти хіба що з показниками 2009 року, коли в світі була глобальна економічна криза. Дефіцит рахунку поточних операцій України вже другий рік перевищує $14 млрд. Зовнішні борги та виплати залишаються дуже високими, а їх потрібно ще й обслуговувати. Тому залишається значний тиск на гривню, — Підкреслює Юрчишин.

Ми очікуємо пожвавлення купівельної активності і відповідно посилення попиту на долар з боку компаній, якого не було минулого тижня в силу введених обмежень, — сказав нам начальник казначейського управління ПУМБ Антон Стадник.

Нагадаємо, що з 7 лютого імпортерам заборонили купівлю інвалюти на міжбанку в той же день, коли для цього була зарахована гривня. Придбати ВКВ дозволяється не раніше, ніж на 6 день.

Попит на валюту був відкладений, тому в понеділок може виникнути деякий ажіотаж. Вийде чи не вийде на торги Нацбанк, буде залежати від обсягу заявок на купівлю та продаж валюти. Не думаю, що заздалегідь варто давати прогнози, вважаю, НБУ контролюватиме ситуацію. Але впевнений, що курсу 9,5 грн/дол він точно не допустить, і раніше вийде на міжбанк і вирівняє ситуацію, — зазначив в інтерв'ю член правління Platinum Bank Юрій Блащук.

Досить оптимістичні прогнози на цей тиждень дає і керуючий партнер Capital Times Ерік Найман. Гадаю, курс вдасться утримати в межах 8,8 грн/дол — це найбільш оптимальний зараз варіант. При гіршому ж розвитку подій (якщо Нацбанк не зможе контролювати ситуацію), він докотиться до 9-9,1 грн, а може і подолати цю позначку, — припустив керуючий партнер Capital Times Ерік Найман.

Експерти впевнені, що НБУ буде намагатися максимально економити свої золотовалютні резерви, а тому якщо і зважитися на продаж долара, то в дуже обмежених обсягах. Відзначимо, що за січень міжнародні резерви Нацбанку скоротилися на $2,6 млрд. (до $17,8 млрд.).

Валютний запас центробанку скорочується дуже активно, по суті, йому вже нічим втручатися у валютні торги. Тим більше, що за політичної невизначеності в утриманні курсу немає сенсу. Витрачати резерви зараз просто необачно. Попит же на валюту дійсно зросте, так що, думаю, що курс може підійти до позначки в 9 грн/дол, — сказав керуючий директор інвесткомпанії Dragon Capital Дмитро Тарабакін.

Фінансисти дають різні прогнози тимчасові прогнози. За одним, різкий стрибок попиту на безготівковий долар відбудеться вже в понеділок. За іншими — не раніше вівторка. Оскільки доларові платежі 17 лютого будуть припинені через національного свята в США — Дня Президентів. Американські банки не будуть обслуговувати доларові рахунки через вихідний день.

Прогноз курсу гривні на 2014 рік за матеріалами: Інтерфакс, business.vesti.ua

17.02.2014


Долар продовжує зростання

Долар США росте в парі з ієною третій день поспіль, інвестори вважають, що економіка США достатньо сильна, щоб без втрат пережити можливе скорочення стимулів Федеральною резервною системою.

Економічна активність в усіх регіонах США росла в грудні помірними темпами завдяки збільшенню споживчих витрат у святковий сезон, поліпшенню на ринку праці і відновленням промислового виробництва, свідчить опублікований у середу регіональний огляд ФРС, який за кольором обкладинки називають Beige Book (Бежева книга).

Прогноз курсу долара на 2014-й рік за інформацією: Bloomberg

16.01.2014


Валюта йде на спочинок

2014 є в Україні роком передвиборчим. Тому з точки зору політичної доцільності нинішньої влади вигідна стабільна національна валюта. Відповідно, НБУ зробить все можливе для утримання пари гривня / долар в існуючих реаліях. Інакше кажучи, офіційний курс регулятора повинен залишитися на рівні 7,99, щоб не створювати психологічної напруженості серед населення. В свою чергу, комерційний валютний курс протягом року може ослабнути на 2-3%, максимум до 8,6 грн/долар. Але це самий песимістичний прогноз, відзначають експерти.

Прогноз курсу долара на 2014-й рік за інформацією: obozrevatel.com

15.01.2014


Сайт dragmet.com.ua є винятково інформаційним і ми не займаємося продажем або купівлею золота та інших дорогоцінних металів.

Київ, Україна © 2008-2016 dragmet.com.ua