ru uk

Золото і гроші

Золото на століття? Вся правда про золото!

Підписатися на оновлення:rss2email

Підписатися на оновлення:feed

Прогноз курсу рубля

Прогноз курсу російського рубля

Увага: прогнози курсу рубля від будь-яких експертів далеко не завжди збуваються навіть приблизно

Прогнози курсу рубля на 2014-2015 рік

Невтішні новини для рубля

У майбутньому році світовий нафтовий ринок не принесе Росії жодних приємних новин. Навпаки, все, що відбуватиметься на ньому в цей час, важким тягарем ляже на плечі вітчизняної економіки та населення країни.

Як повідомляє Bloomberg з посиланням на останній прогноз ОПЕК, в 2015 р попит на вироблену картелем нафту складе близько 28 млн барелів на добу. Це приблизно на 1,2 млн барелів нижче добового видобутку ОПЕК у листопаді 2014 року.

Як повідомляється в самому документі картелю, нинішнє обвалення ринку обумовлено збільшенням видобутку сланцевої нафти в США і скороченням прогнозів загальносвітового попиту на нафту.

За даними Bloomberg, прогноз споживання опеківських нафти в 2015 р зіставимо з її споживанням в кризовому 2009-му. Тоді він склав 29 млн барелів на день. Що стосується прогнозу споживання нафти на наступний рік, то воно обіцяє бути найнижчим з 2003 р, коли воно склало 27 млн барелів на день.

На думку ОПЕК, в майбутньому році попит знижуватиметься не тільки на нафту, що видобувається картелем, але й іншими виробниками. Організація експортерів нафти була змушена знизити загальний прогноз по глобальному попиту на чорне золото, який в 2015 р складе 92 млн барелів на день. Ситуація ускладнюється тим, що, за прогнозами, обсяги експорту з країн, що не входять в ОПЕК, збільшаться на 1,36 млн — до 57 млн барелів на день.

Невтішний прогноз вже вчора отримав своє відображення на реальному ринку. У ході торгів ціна бареля північноморської нафти Brent опустилася нижче $64 до мінімального значення з літа 2009 року. Мінімальна ціна цієї нафти в середу склала $63,58, що на 4,53% нижче рівня закриття попередніх торгів. Одночасно вартість січневих ф'ючерсів нафти марки WTI впала сьогодні більш ніж на 2%, опустившись до $61,58 за барель.

Як і слід було очікувати, черговий обвал нафтових котирувань викликав різке падіння курсу російського рубля по відношенню до провідних світових валют. Так, вчора курс євро на Московської біржі вперше в історії піднявся вище психологічно важливої позначки в 68 рублів. Це більш ніж на рубль вище в порівнянні з результатом попереднього дня.

На максимумі курс євро піднімався до 68,16 руб, що майже на 1,3 руб вище за рівень закриття попередніх торгів. Курс долара на Московської біржі сьогодні виріс більш ніж на 70 коп., Досягнувши на максимумі позначки 54,78 рубля.

Подальше зростання курсу сприяє збереженню ажіотажного попиту на валюту серед населення. Вчорашній день не став винятком. Ті ж громадяни, хто вважає, що купувати валюту на сьогоднішніх рівнях немає жодного сенсу, активно скуповують товари тривалого користування. У магазинах, що спеціалізуються на продажу меблів, електронної апаратури і навіть одягу, товари буквально змітають з полиць стурбованими покупцями.

У свою чергу, прем'єр-міністр РФ Дмитро Медведєв протягом вчорашнього телевізійного виступу порадив росіянам не панікувати через девальвацію рубля. За його словами, в 2008 р населення поспішило обміняти рублі на долари, але після зміцнення російської валюти втратило свої заощадження. У зв'язку з чим росіянам слід дочекатися переоцінки рубля.

Більшість економістів, аналітиків сходяться в тому, що зараз рубль все-таки надлишково ослаблений, тобто недооцінений. Очевидно, що якась переоцінка відбудеться. Не знаю, чи буде це в цьому місяці, через місяць, але в будь-якому випадку баланс якоїсь буде досягнутий, — заявив прем'єр.

Що стосується часу, коли це відбудеться, то напередодні заступник голови Зовнішекономбанку та екс-заступник міністра економічного розвитку Андрій Клепач пообіцяв, що курс рубля стабілізується після того, як ціни на нафту перевищать рівень $70 за барель.

Втім, судячи з останніми прогнозами ОПЕК, станеться це нескоро.

Прогноз курсу рубля по відношенню до долара і євро на 2015 рік по інформації: utro.ru

11.12.2014


Прогноз курсу рубля, долара, євро на найближчий час і на 2015 рік.

Сьогодні російський рубль побив ще один історичний рекорд, вірніше антирекорд і опустився нижче позначки 45 рублів за один долар. Росіяни в паніці вишикувалися біля обмінників, намагаючись хоч якось врятувати свої заощадження. Що ж буде з рублем найближчим часом і в першій половині наступного року? Прогнози експертів не радують.

Сьогодні за один американський долар вже дають 45,38 рублів, а євро коштує 56,74 рубля, що ж буде далі? Економісти вважають, що найближчим часом рубль ставатиме слабкіше, якщо не відбудеться різких змін в геополітичній обстановці, то цей процес буде плавним, якщо ж ситуація різко погіршиться (ну наприклад, Росія захоче повоювати в Україні), то можливий різкий обвал російської національно валюти.

В даний час існує декілька об'єктивних причин для ослаблення рубля. Перша: зміцнюється долар і відповідно це тисне на решту світових валют. Друга причина — це геополітичні ризики, іншими словами працюють санкції, введені Заходом після українських авантюр Путіна. Російські компанії і банки повністю відрізані від світового фінансового ринку. Ще одним важливим фактором ослаблення рубля є зниження ціни на нафту. Нафта і газ — це основні джерела наповнення російського бюджету і зниження ціни нафти на 1 долар коштує російському бюджету 2 млрд доларів.

Так нещодавно російський опозиціонер Борис Нємцов запропонував своє бачення залежності курсу рубля від ціни на барель нафти. Він склав спеціальну таблицю з якої випливає, що: при нафти в 100 $ курс 36,2 рубля, при нафти в 90 $ курс 40,2 рубля, при нафти в 80 $ (як зараз) курс 45,25, при нафти в 70 курс 51,7, при нафти 60 курс 60,3. Можливо тут є певне невідповідність в деталях, але в цілому підхід дуже вірний для російської економіки — падіння нафтових цін одразу ж відбивається на курсі рубля.

Швидше за все вже до Нового року долар коштуватиме 50 рублів і далі його падіння сповільниться, але навряд чи зупиниться. Основною проблемою рубля є неефективність економіки Росії, з якої тільки з початку нинішнього року вже втекло 110 млрд доларів, що вище всіх озвучених раніше прогнозів. Для Росії зараз потрібна різка зміна зовнішньої політики, відмова від агресії в Україні і системні економічні реформи всередині країни. Але все це звучить майже як фантастика.

Прогноз курсу рубля по відношенню до долара і євро на 2014-2015 рік за інформацією: kommentator.org

06.11.2014


Девальвація рубля зупиниться тільки якщо нафта коштуватиме дорожче $100 за барель

У короткостроковому плані ризик переходу російської економіки від стагнації до повноцінної рецесії у вересні став трохи більше, говориться в періодичному огляді Центру розвитку НДУ Вища школа економіки (ВШЕ) Коментарі про державу та бізнес за 20 вересня - 3 жовтня.

Поточне погіршення ключових макроекономічних показників та оцінки перспектив наступного року дозволяють говорити, що російська економіка рухається по кризовій траєкторії, і цей процес поки тільки прискорюється, — наголошується в доповіді.

На початку жовтня динаміка цін на нафту, курсу рубля та інфляції погіршилася, пробивши психологічно важливі позначки. Важливо, що саме за цими показниками судять про стан економіки звичайні громадяни, тобто від них залежить споживчі та ощадні поведінки і очікування населення, — попереджають експерти.

Ціна на російську нафту впала до $92 за барель, втративши з середини червня 7%. Формуванню спадного тренда сприяють як довгострокові фактори з боку попиту (уповільнення економік єврозони і Китаю), так і короткострокові чинники з боку пропозиції (нарощування видобутку в Лівії та Іраку, початок експорту нафти з США), — пояснюють в центрі розвитку.

Очевидно, що найбільш чутливий вплив динаміка цін на нафту має на російський бюджет. Базовою для проекту бюджету на 2015 рік, внесеного до Держдуми минулого тижня, є ціна $96 за бар., яка вище поточних рівнів. Навіть якщо ціни на нафту не підуть далі вниз, це означає перехід в інший режим функціонування бюджетної системи — від накопичення до використання раніше накопичених коштів резервного фонду для фінансування витрат. За нашими оцінками, в негативному сценарії зниження цін на нафту до $85 в 2015 році дефіцит федерального бюджету може скласти 1,3% ВВП, — описують вплив зниження ціни на нафту на бюджет експерти ВШЕ.

Прискорення девальвації рубля, який до теперішнього часу знецінився до рівнів 40 руб за долар і 50 руб за євро пов'язано з динамікою нафтових цін лише почасти. Стійкість платіжного балансу останнім часом страждає в усіх напрямках. Погіршення структури експорту, в тому числі під впливом західних санкцій, супроводжується зниженням довіри інвесторів, обмеженням доступу до ресурсів і відповідно посиленням відтоку капіталу, — йдеться в огляді.

Практично при будь-якому сценарії, крім зростання цін на нафту понад $100 за бар. Ми очікуємо в 2015 році продовження девальвації, — роблять свій прогноз по курсу рубля в Вищій школі економіки.

Прогноз курсу рубля на 2014-2015 рік за інформацією: delo.ua

07.10.2014


Рубль дешевшає і буде дешевшати

-Рубль дешевшає і буде дешевшати, — коментує старший аналітик компанії Альпарі Анна Бодрова. Цьому сприяють закордонні санкції, пов'язані з агресивною політикою, що проводиться урядом Росії по відношенню до України, і падіння цін на нафту. Ймовірно, ми бачимо курси, з яких повинна початися корекція. Але не варто чекати зміцнення рубля більш ніж на 2-3%. У довгостроковій перспективі російська валюта продовжить девальвувати. Це перш за все в інтересах держави. Бюджет наступного року буде з дефіцитом. І залатати швидко його можна тільки за рахунок збільшення доходів від продажу нафти. За нафту платять доларами, і чим дорожче долар, тим більше рублів надходить в казну.

Що ж робити простим громадянам? Бігти в обмінник вже пізно. Якщо валюти знаходяться на максимальних значеннях, купувати долари буде вкрай невигідно.

-Головне — не робити різких рухів, — каже Бодрова. — Купувати долари я рекомендую за ціною не вище 36,50-37 рублів. Інакше ви тільки втратите гроші. З іншого боку, панікувати через те, що у вас тільки рублеві заощадження, не варто. Національну валюту ніхто не відміняв, і витрачаєте гроші ви переважно в рублях. Брати іпотеку однозначно потрібно в рублях. Від валютних споживчих кредитів найкраще відмовитися на час.

За прогнозами експертів, падіння рубля може тривати 1,5-2 роки. Приблизно стільки знадобиться економіці для відновлення. Справа в тому, що слабкий рубль вигідний виробникам, адже імпорт стає дорожче, а наші товари конкурентноспроможними. Для простих росіян дорога валюта означає подорожчання імпортних товарів, зростання інфляції. Ситуацію посилює ще й те, що доходи населення майже перестали рости.

-Наш прогноз на кінець року — 38,50 рублів за долар і 50,2 рубля за євро, — каже Бодрова.

Прогноз курсу рубля до кінця 2014 року за інформацією: kp.ru

16.09.2014


Зростання долара до рубля неминучий, вважають аналітики.

На тлі падіння темпів зростання російської економіки та продовження агресивної зовнішньої політики, що проводиться урядом Росії, до кінця року вартість американської валюти підніметься до 38 рублів. Втім, не залишиться на місці і європейська валюта і до кінця року також зафіксується на вельми високому рівні.

Morgan Stanley вже втретє за цей рік переглянув свої прогнози по курсам рубля. На кінець року аналітики інвестбанку очікують, що дол. США досягне 38 руб. Раніше очікування аналітиків були на рівні 36,5 руб. Аналітики прогнозують, що основне ослаблення станеться в третьому кварталі.

Коли Банк Росії 25 липня підвищив ключову ставку на 50 пунктів, до 8% річних, аналітики Morgan Stanley відзначали, що це підвищення може надати рублю короткострокову підтримку, і не стали тоді міняти свій прогноз. Однак вони попередили, що ризик негативних наслідків зовнішньої політики кремля дуже великий.

Прогноз курсу рубля по інформації: РБК

12.08.2014


Ефект доміно. Що чекає на російську економіку?

Незважаючи на періодичний ситуативне зростання, котирування на Московській біржі відправляються в довготривалий ведмежий тренд. Падіння котирувань на Московській біржі, що почалося в четвер, 17 липня, вранці після оголошення про посилення санкцій проти Росії, триває. Західні аналітики схильні вважати, що спостережуване зниження котирувань — тільки початок, пише Bloomberg.

Що стосується валютного ринку і курсу рубля, він підпорядкований тим же законам, що й фондовий. Рубль буде дешевшати до бівалютного кошика, російський центробанк буде намагатися утримати його, а громадяни Росії будуть виводити капітали з країни. За перше півріччя витік капіталу з РФ склав $74600 млн, перевищивши аналогічний показник за весь минулий рік, пише Die Welt. За прогнозами Світового банку і МВФ, річний відтік може досягти $100-150 млрд. Відзначимо, схожі цифри називають і в російському уряді.

Прогноз курсу рубля по інформації: liga.net

17.07.2014


Рубль слабшає в результаті наслідків зовнішньої політики, що проводиться урядом Росії

Рубль, який почав було відвойовувати свої позиції, знову звалюється вниз щодо долара і євро. Зміни курсу національної валюти, які спостерігаються в останні місяці, викликані цілим комплексом причин. Одна з них, що зробила найважливіший вплив, — напружена політична ситуація, вважають експерти.

Аналітик Градієнт Альфа Єгор Двінянін пояснив, що різке ослаблення рубля в минулі місяці було пов'язано c негативними новинами навколо України, на загостренні відносин Росії і Заходу.

Після виборів президента України ситуація дещо заспокоїлася. Але дії сепаратистів на південному сході знову загострили становище. І рубль негайно відреагував. Крім того, на ситуацію впливає тупикова ситуація щодо газових переговорів.

Аналітик QB Finance Мадіна Абаєва нагадала, як після президентських виборів в Україні курси долара та євро впали до мінімальних значень з січня цього року. І це зміцнення носило тимчасовий характер. Експерт повідомляє, що за перші два місяці цього року рубль подешевшав щодо долара і євро більш ніж на 10%. Для такого зниження курсу є кілька факторів — як зовнішніх, так і внутрішніх, до яких відноситься, наприклад, політика ЦБ, який не прагне підтримувати курс національної валюти на певному рівні. Сюди ж відноситься і уповільнення економічного зростання.

Абаєва закликає шукати в ослабленні рубля і позитивні сторони. Так, продукція вітчизняних корпорацій стане відносно дешевше на світовому ринку, а надходження до бюджету від експорту виростуть. У кінцевому рахунку зниження курсу рубля збільшить конкурентоспроможність російських компаній. Але в той же час імпортні товари на вітчизняному ринку стануть дорожче, прискориться інфляція.

На даний момент ми не бачимо якихось передумов до подальшого зміцнення рубля, — підкреслює аналітик QB Finance. Абаєва прогнозує, що рубль може зміцніти до 33 руб/дол і до 47 руб / євро при стабілізації ситуації в Україні. Але до кінця 2014 року варто очікувати ослаблення рубля до 38 руб/дол і 51 руб / євро.

Аналітик TeleTrade Михайло Поддубський вважає, що для зміцнення національної валюти в середньостроковій перспективі необхідний істотний приплив капіталу на російські майданчики. Останні ж дані макроекономічної статистики не блищать позитивом, — говорить він. Аналітик прогнозує, що при позитивному новинному фоні з України рубль може трохи зміцнитися.

Генеральний директор фінансової компанії GKFX Дмитро Ранев також погоджується з тим, що динаміка курсу російської валюти буде залежати від подальшого розвитку подій в Україні. Експерт вважає, що ситуація розвиватиметься за помірно оптимістичним сценарієм. Конфлікт рано чи пізно вщухне.

Заступник голови правління Локо — Банку Андрій Люшин назвав ще одну причину для недавнього зміцнення курсу рубля. Справа в тому, що до кінця травня триває період сплати податків. У цей період традиційно зростає попит на національну валюту. Банкір в свою чергу також заявив, що зараз ринок дуже залежить від політичної обстановки. Загальні настрої ринку дозволяють робити прогноз в діапазоні 39,5-40,5 руб до бівалютного кошика, — вважає він.

Начальник управління операцій на російському фондовому ринку Фрідом Фінанс Георгій Ващенко пояснює, що для зміцнення рубля були деякі об'єктивні причини — зростання цін на метали і нафту. Свою роль зіграло і зниження темпів відтоку капіталу, пік якого припав на перші місяці 2014 (50 млрд дол). Крім того, в травні спостерігається зростання фондового ринку.

Але фундаментальних причин для зміцнення рубля немає. На думку експерта, іноземна валюта все ще залишається надійним інструментом для збереження активів. Крім того, російська економіка знаходиться в рецесії, що також накладає свій відбиток на позиції рубля. Наш прогноз — 38,5-39 руб/дол на кінець року. Курс євро визначатиметься зовнішніми чинниками, але базовий прогноз на кінець року поки виходить з курсу 52 руб / євро, — повідомляє Ващенко.

Нагадаємо, що нещодавно Мінекономрозвитку (МЕР) РФ змінило свій прогноз за середньорічним курсом долара на цей рік. Раніше МЕР РФ повідомляло про те, що середній курс американського долара в 2014 році складе 36,3 руб. Новий прогноз говорить про 35,5 руб/дол. Також МЕР РФ очікує, що в 2015 році середній курс долара США складе 37 руб/дол, в 2016 році — 38 руб/дол, в 2017 році — 38,8 руб/дол.

Прогноз курсу рубля на 2014-2017 рік по інформації: rbc

18.06.2014


Прогноз курсу рубля до виборів

Вартість рубля в Україні в найближчий тиждень може дещо підвищитися. Підтримку валюті надаватимуть ціни на нафту, які виросли за минулий тиждень, і слабке становище гривні.

Стримуючим впевнене зростання рубля фактором виступить засідання ФРС США по процентній ставці, яке в цілому може надати підтримку американській валюті. Середній курс продажу готівкового рубля в Україні в цей період може коливатися в діапазоні 0,338-0,352.

Прогноз курсу рубля до виборів в Україні: Уніан

19.05.2014


Прогноз курсу рубля на тиждень

Російська валюта за підсумками минулої тижня залишилася аутсайдером щодо більшості інших валют країн, що розвиваються і ослабла більш ніж на 1%. В цілому, якщо розглядати ринки, що розвиваються, рух валют відбувається різноспрямовано, залежно від станових факторів, однак більшість валют все ж зміцнювалися завдяки сформованому в останні тижні тренду на приплив капіталу. На майбутньому тижні основний негатив для рубля — напруга щодо ситуації на Україні та загрози санкцій — найімовірніше, збережеться, що буде приводити до збереження тиску на рубль і посилювати ризики подальшого ослаблення вітчизняної валюти.

Прогноз курсу рубля на 18 квітня 2014: Наталія Шилова, головний аналітик «Бінбанку»

11.04.2014


Прогноз курсу долара до рубля на кінець 2014 року становить 35-36 рублів

В останні дні ми спостерігаємо стійке зміцнення рубля по відношенню до основних валют — долара і євро. Експерти пов'язують це насамперед із відведенням російських військ від кордонів України. На рішення президента РФ Володимира Путіна відмовитися від планів подальшого військового наступу в Україну вплинув візит президента США Барака Обами до Саудівської Аравії, який при бажанні міг би обвалити світовий ринок на енергоносії. 28 березня Президент США Барак Обама перебував з робочим візитом в Саудівській Аравії. Після цього візиту, глава МЗС РФ Сергій Лавров вирішив терміново провести переговори з Держсекретарем США Джоном Керрі, для чого йому довелося розвернути літак. Зустріч пройшла в паризькій резиденції посла РФ у Франції.

Довгостроковий прогноз (до кінця 2014 року) курсу USD / RUB становить 35 руб. Втім, враховуючи, що Мінфін обіцяв почати скупку валюти в Резервний фонд при зниженні USD / RUB нижче 36 руб, я вважаю доречним говорити не про конкретне значення, а про діапазон в 35-36 руб за долар.

Прогноз курсу рубля для 2014 року по даним: 1prime.ru, comments.ua

01.04.2014


Погіршення прогнозу курсу рубля

Інвестиційний банк UBS переглянув макроекономічний прогноз для Росії з урахуванням підвищення геополітичних ризиків через ситуацію на Україні і рішення ЦБ РФ підвищити облікову ставку до 7%, повідомляється в огляді банку. За підсумками переоцінки прогноз зростання російської економіки в 2014 р. був знижений з 2,5 до 1,5%, а в 2015 р. — з 2,8 до 2%. Крім того, експерти UBS понизили прогноз курсу рубля в 2014 р з 40,7 до 44,2 руб до бівалютного кошика, що відповідає ослабленню рубля на 3% з поточного рівня. Прогноз курсу рубля в 2015 р знижений з 42,3 до 45,1 руб до бівалютного кошика.

Аналітики банку відзначають, що в даний час курс євро до долара США становить 1,39 євро/дол, що відповідає прогнозованому курсу рубля на кінець 2014 року на рівні 37,6 руб/дол, а на кінець 2015 р — на рівні 38,4 руб/дол. Експерти UBS по валютному ринку очікують, що за підсумками 2014 курс євро становитиме 1,25 євро/дол, а за підсумками 2015 - 1,20 євро/дол. Таким чином, з урахуванням даного прогнозу курс рубля до кінця 2014 р складе 39,7 руб/дол, а до кінця 2015 р — 41,4 руб/дол.

Аналітики UBS підкреслюють, що в своїх прогнозах вони спираються на припущення, що Банк Росії не відмовиться від планів переходу на вільне курсоутворення рубля в 2015 р Однак експерти вважають, що є ризик того, що ці плани можуть бути відкладені. Поки ми вважаємо, що ЦБ у довгостроковій перспективі все ж піде з валютного ринку і не буде заважати поступовому ослабленню рубля. Центробанк контролюватиме курс рубля, знижуючи його волатильність, доти, доки зберігатиметься політична нестабільність. У той же час ми не виключаємо ще більшого посилення грошово-кредитної політики ЦБ, поки ситуація з Кримом не стабілізується, — йдеться в огляді.

Прогноз курсу російського рубля на 2014-2015 рік за матеріалами: Відомості

14.03.2014


Прогноз курсу рубля 36 руб за долар на цей рік не реалістичний

У вихідні дні президент Володимир Путін прийняв рішення про введення військ в Україну. Це рішення викликає в пам'яті ситуацію на ринку в серпні 2008, коли після введення російських військ на територію Грузії, сильно погіршилися настрої щодо російської економіки. Тим не менше, її фундаментальні показники зараз слабкіше; так коефіцієнт покриття резервів до зовнішнього боргу знизився з 100% в 2008 до 70% в 2014. Вчора в деяких російських банках помічена втеча з рублевих активів, і ми очікуємо, що котирування курсу рубля сьогодні будуть значно слабкіше, відзначають аналітики Альфа-Банку.

На відміну від достатньо нетривалої війни в Південній Осетії ми побоюємося, що напруга навколо України триватиме деякий час, надавши тривалий негативний ефект на російську економіку. Ми вважаємо, що наш прогноз курсу рубля 36 руб за долар на цей рік не реалістичний і очікуємо, що фактичний курс наприкінці року буде значно слабкіше. Хоча ми припускали, що ЦБ може посилити грошову політику в цьому році, регулятор вже радикально підвищив ключову ставку з 5,5% до 7,0% сьогодні вранці. Проте, інфляційні ризики зберігаються. Ми сумніваємося, що ослаблення рубля підтримає зростання ВВП, і вважаємо наш прогноз зростання ВВП на 1% надто оптимістичним. Нарешті, російські банки перебувають у вкрай вразливому становищі через їх безпосередню присутність на українському ринку і очікувану дестабілізацію у зв'язку з втечею з рублевих активів.

Прогноз для курсу російського рубля на 2014 рік за матеріалами: quote.rbc.ru

03.03.2014


Середній курс долара цього року буде на рівні 35 руб

Екс-міністр фінансів РФ Олексій Кудрін вважає, що курс рубля до долара не падатиме занадто глибоко. За його словами, якогось подальшого серйозного падіння не відбувається, тому він не бачить великого потенціалу зниження курсу рубля. Навіть бачу, що протягом року може бути відхід назад. Приблизно 35 (рублів за долар) буде в середньому по року. Але це приблизний прогноз, — заявив він сьогодні на прес-конференції в Красноярську.

Як сказав А. Кудрін, це ослаблення рубля є м'яким, і воно прогнозувалося міністерством економічного розвитку РФ.

В якості чинників, які впливають на ослаблення рубля, були названі низькі темпи економічного зростання в Росії і політика Федеральної резервної системи (ФРС) США з підтримки американської та світової економіки.

ФРС протягом трьох років здійснювала три програми кількісного пом'якшення. Вона купувала облігації на ринку за рахунок емісії і цим збільшувала кількість грошей в економіці. Остання програма QE3 збільшувала по $85 млрд на місяць. Ці гроші потрапляли і на наш ринок. Вони піднімали попит на нафту, на фінансові активи, на купівлю акцій і наших компаній, — пояснив А. Кудрін.

Він нагадав, що вже пройшло два етапи по скороченню: з $85 млрд до $65 млрд. Як зауважив А. Кудрін, є припущення, що наприкінці року вона буде в значній мірі ще скорочена. Всі ворожать, чи буде програма зовсім згорнута або триватиме на наступний рік, але в мінімальному розмірі. І поступовий відхід (від програми кількісного пом'якшення ФРС і масованої емісії доларів) означатиме зниження попиту, в тому числі, на ринках товарів і активів Росії, — пояснив екс-міністр.

Коли буде зрозуміло, що гроші у світі складніше стане отримати, то піднімуться ставка рефінансування ФРС і ставки на ринку. Якщо раніше капітали не могли належним чином заробити на розвинених ринках, оскільки гроші легко давалися під низькі ставки, то тепер ця прибутковість зростає, і частина капіталів з нашого ринку, де були високі прибутковості, виведеться і перейде на розвинені ринки, — сказав А. Кудрін.

Тому, продовжив він, у всіх основних ринках, що розвиваються сьогодні знижується вартість валют, відбувається девальвація. Падіння рубля — це відображення і даної світової тенденції, в яку ми потрапили, — зазначив екс-міністр фінансів.

В якості додаткових факторів ослаблення рубля він назвав зниження позитивного сальдо поточного рахунку платіжного балансу, а також настрої населення, яке в ситуації неясності прогнозів зростання зайві гроші виводить в міжнародні активи, зокрема, у долари.

У результаті ці всі фактори працюють, і вони всі повністю зрозумілі. Ніякого стрибка (курсу) не буде. Якщо ціна на нафту піде нижче $100 або нижче $90 (за барель), тоді з'явиться серйозний додатковий фактор (тиску на рубль). Зараз поки таке не прогнозується, тому цей фактор ми не враховуємо, — резюмував А. Кудрін.

Прогноз курсу російського рубля на 2014 рік за матеріалами: Фінмаркет

27.02.2014


Якщо курс рубля після Олімпіади і знизиться, то згодом обов'язково підвищиться

Директор Інституту економіки РАН Руслан Грінберг, який вважає, що якщо курс рубля після Олімпіади і знизиться, то згодом обов'язково підвищиться. Протягом усього року курс буде змінюватися у зв'язку зі зміною ціни на нафту. Це гарантія стійкості, а волатильність у нас маленька, вона буде завжди в ту чи іншу сторону. Не варто забувати, що у нас є загашник в пів трильйона доларів, які стануть в нагоді, щоб врятувати рубль. Якщо говорити про іноземну валюту, то провідний експерт Центру структурних досліджень Інституту Гайдара Михайло Хромов вважає, що долар коштуватиме не більше 34-35 рублів, а євро 45 - 47. Економісти не виключають, що після Олімпіади Центробанк більше не буде проводити масштабні інтервенції для підтримки рубля, і ми побачимо чергове послаблення російської валюти.

Прогноз курсу російського рубля за матеріалами: progorodnn.ru

16.02.2014


У 2014 році рубль раніше буде слабшати

Банк Росії, який пообіцяв відпустити національну валюту у вільне плавання вже в 2015, рішуче має намір виконати обіцянку. А поточна економічна ситуація в країні і стан справ на ринку енергоносіїв (ціни на нафту не ростуть, російський Мінфін не виключає навіть їх зниження до $80 - 90 за барель) не дають приводу розраховувати на міцний рубль в умовах відсутності підтримки з боку ЦБ. Питання лише в тому, наскільки істотним виявиться падіння. Поки прогнози аналітиків сильно різняться: від 34-35 до більш 40 руб за один долар. Офіційний прогноз Мінекономрозвитку по курсу рубля на 2014 г. — 33,9 руб за долар (був змінений на початку грудня, раніше становив 33,4 руб за долар).

Прогноз курсу російського рубля по інформації: zrpress.ru

17.01.2014


Курс долара в 2014 може зрости до 35 руб через слабкість економіки Росії

Слабкість російської економіки, інфляція і відтік капіталу призведуть до зниження курсу рубля проти долара в 2014 році приблизно на 6% - до 35 рублів за долар, вважають опитані агентством Прайм аналітики.

При цьому експерти єдині в думці, що рубль буде слабшати, але розходяться в питанні про те, чи зможе він після зниження повернутися на поточні рівні (близько 33 рублів за долар).

Одним з головних перешкод для міцного рубля в 2014 році стане інфляція, яка в РФ достатньо висока в порівнянні з розвиненими економіками, вважає головний економіст HSBC по Росії та СНД Олександр Морозов. Навіть очікувані в поточному році менше 5% інфляції не дають рублю шансів на зміцнення, — говорить він.

Крім того, хоча відтік капіталу і скоротиться з прогнозованих нами до 2013 року 60-65 мільярдів доларів до 40-50 мільярдів доларів, він залишиться головним чинником тиску на рубль. Інвестиційна привабливість залишає бажати кращого, і проблема відтоку тяжіє над рублем, — додав Морозов.

Прогноз курсу російського рубля: 1prime.ru

13.01.2014


Сайт dragmet.com.ua є винятково інформаційним і ми не займаємося продажем або купівлею золота та інших дорогоцінних металів.

Київ, Україна © 2008-2016 dragmet.com.ua