ru uk

Золото і гроші

Золото на століття? Вся правда про золото!

Підписатися на оновлення:rss2email

Підписатися на оновлення:feed

Прогноз курсу гривні

Прогноз курсу гривні, перспективи української валюти

Увага: прогнози курсу гривні від будь-яких експертів далеко не завжди збуваються навіть приблизно

Прогнози курсу гривні на 2013-2014 рік

Різкого обвалу гривні не буде

Представники найбільших фінансових установ України вважають, що підстав для 50%-вої девальвації гривні, як в грудні 2008 року, немає.

Гривня стабільна, а приріст вкладів по банківській системі за поточний рік колосальний - 63 млрд грн, з яких 80% у національній валюті, — заявив голова правління банку Київська Русь Віктор Братко. На думку банкіра, незначне коливання курсу (+5%) можливо, але різкого обвалу гривні бути не може. Втім, ситуація на валютному ринку значно зміцнитися, якщо буде продовжена співпраця з Міжнародним валютним фондом.

Золотовалютні резерви вже досягли необхідного рівня забезпечення критичного імпорту. Покриття трьох місяців імпорту має становити не менше $21 млрд (на 1 грудня 2013 року — $18790 млн — ред.), — Говорить Братко. Голова правління банку Київська Русь вважає, що Нацбанк прийняв правильне рішення, зобов'язавши експортерів продавати 50% валютної виручки, але в перспективі Україні потрібна співпраця з МВФ, яке стане посилом зовнішньому та внутрішньому ринків, інвесторам, посприяє притоку прямих іноземних інвестицій у різні галузі та забезпечить конкурентоспроможність української економіки. Одна справа залучати кредити під 10%, інше — займати під 3% річних, — резюмує банкір.

Заступник голови правління ПУМБу Олексій Волчков також вважає, що в країні є всі можливості утримати той курс гривні, який є зараз. Він упевнений, що курсовим прогнозами довіряти не варто — вони зазвичай не збуваються.

Прогноз курсу гривні на 2014 рік за даними: Контракти

20.12.2013


Можливе зміцнення готівкової гривні

Фінансисти добре знають, що восени попит на інвалюту в Україні зазвичай зростає. Закінчується період відпусток, і люди знову активізують заощадження під матрац. Одночасно оживає ділова активність, у тому числі за контрактами, за якими треба платити валютою.

Однак цієї осені подібне було виражено слабо, і вже тим більше не відбувалося таких спекулятивних загострень, як рік тому. За даними Нацбанку, в жовтні чиста купівля (перевищення попиту над пропозицією) готівкової інвалюти населенням склала 216 млн дол, що в 3 рази менше вересня. При цьому попит на долари не привів до ослаблення середньозваженого готівкового курсу гривні, який у період з 16 серпня по 12 листопада змінювався в межах 1%, з 8,1 до 8,2 грн/дол. Додамо, за 10 міс. року чистий попит на інвалюту впав відносно січня-жовтня-2012 в 7 разів, до 1,2 млрд дол.

В умовах стабільності гривні готівковий ринок не тисне на міжбанківський, який за той же період коливався між 8,10 і 8,15 грн/дол. Глава аналітичного відділу Альфа-Банку Олексій Блінов констатує: цієї осені курсові коливання просто смішні у порівнянні з тими, що були рік тому. За прогнозом експерта, така ситуація збережеться до кінця року — більш того, можливе зміцнення готівкової гривні до 8,15 грн/дол, тим більше, що перед Новим роком продаж іноземної валюти традиційно активізується і її курс падає. Є чітка політика НБУ по підтримці курсу гривні, і він з нею відмінно справляється, — говорить економіст. Також в 2013 р. вже закриті платежі на адресу МВФ, а наступного року країна повинна виплатити за зовнішніми боргами $6,1 млрд, тобто на 20% менше, ніж у нинішньому — це додатково послаблює тиск на гривню.

Аналітики уточнюють: в осінні місяці спекулянти кілька разів намагалися розгойдати ринок і спровокувати нову ажіотажну скупку інвалюти. Але якщо в 2012 р. для цього використовувався ряд дрібних фінансових установ на міжбанку (що незабаром позначилося на готівки котируваннях) — то цього разу прийшла черга інформаційних атак, включаючи обвальні прогнози курсу, залякування дефолтом тощо. Все це не набуло дії.

Спокійна осінь

На такому тлі складаються передумови для подальшої стабільності гривні. Так, фінансовий спеціаліст Борис Кушнірук відзначає, що тривала політика НБУ з її підтримки змінила міжбанківський ринок, стабілізуючи його і створюючи передумови для активного пропозиції інвалюти (а не попиту на неї). Дійсно, якщо взяти середньоденні показники інвалютного міжбанку за осінь-2012, то тоді чистий денний попит коливався в діапазоні $60-70 млн в еквіваленті. Потім у грудні, після введення норми про обов'язковий продаж 50% валютної виручки експортерами, щоденний попит скоротився приблизно до $20 млн. А в 2013 р., продовжують фінансисти, чистий міжбанківський попит не тільки зник — а й, по суті, трансформувався в чисту пропозицію інвалюти. Наприклад, в червні-серпні її чиста пропозиція в середньоденному вимірі варіювалася від $2 млн до $44 млн. Те ж спостерігалося і в жовтні, на рівні $19 млн. Позначається і заборона на рекламу з цінами в доларах.

Директор департаменту аналізу і прогнозування грошово-кредитного ринку Нацбанку Сергій Кораблін підкреслює: зараз валютний ринок працює без втручання регулятора, участь якого знизилося менше ніж до 1% загального обсягу операцій, оскільки надходження інвалюти в країну перевищує відтік. Зменшенню попиту на валюту сприяла і низька інфляція, і ослаблення девальваційних очікувань зважаючи стабільності гривні, — додає банкір.

Крім того, за його словами, інтерес до інвалюті впав через заборону на валютне кредитування фізосіб: За останні 5 років банківські зобов'язання громадян в іноземній валюті різко скоротилися. Якщо в жовтні-2008 заборгованість домогосподарств перед банками за інвалютними кредитами становила $26,7 млрд, то на жовтень-2013 ця сума знизилася в 3 рази. А оскільки менше треба платити за кредитами та відсотками, то й попит на валюту менше.

У свою чергу, експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні Марія Сальникова говорить про загальне падіння довіри українців до долара США.

Населення вважає більш доцільним витрачати кошти на нагальні або ж довгострокові потреби — і утримувати їх у гривні, ніж очікувати девальвації. Причини цього, по-перше, у зростанні довіри у гривні, що пов'язано зі стабільністю курсу. По-друге, регулярні фінансові проблеми в США змушують обережніше ставитися до долара у всьому світі, а не тільки на вітчизняному ринку. Не будемо забувати і заходи Нацбанку з дедоларизації економіки, в тому числі скорочення терміну обов'язкового продажу експортної виручки та обмеження з інвалютних переказів фізосіб в межах країни. Нарешті, за гривневими депозитами — більш вигідні відсотки, — перераховує економіст.

Депозитні ефекти

Довіра до національної грошової одиниці, помножена на зростання довіри до банківської системи, веде до зростання сукупного депозитного портфеля. Так, за 9 міс. 2013 депозити фізосіб в Україні (порівняно з 9 міс. 2012) збільшилися на 59 млрд грн або на 16%, повідомляють в НБУ. При цьому обсяг гривневих вкладів громадян зріс на 54 млрд грн (+29,8%) до 238 млрд, а валютних — лише на 4 млрд грн (+2,5%) до 186 млрд. Вкладники все більше розуміють, що потрібно враховувати не тільки істеричні прогнози псевдоаналітиків і провокаційні качки в пресі, але і, наприклад, реальну прибутковість депозиту — а в гривні вона помітно вище. У цілому ж під матрацами сьогодні зберігається близько 200 млрд у гривневому вираженні, які могли б і приносити прибуток своїм власникам і працювати на економіку, — Відзначає представник регулятора.

Послаблення ролі інвалюти у фінансовій системі знижує її залежність від світових фінансових ринків з їх ризиками, курсової волатильністю і пр.

Страхи геть

Зростання ринкової ваги гривні позначається і на кредитуванні: станом на 1 листопада гривневий кредитний портфель банків за період з початку року розширився на 50 млрд грн до 560 млрд, тоді як в іноземній валюті — тільки на 8 млрд грн еквівалента (до 307 млрд грн). Таким чином, кредити в гривні значно випереджають валютний аналог і за темпами зростання, і за абсолютним обсягом.

Втім, цими позитивними трендами незадоволені не тільки валютні спекулянти, а й... МВФ. Так, зовсім недавно він знову повторив свої побажання щодо більш гнучкого обмінного курсу гривні. На це Кушнірук зауважує, що доларизація української економіки залишається значною, так само як і її прив'язка до експорту — а в такій обстановці ліберальне курсоутворення загрожує фінансовий дестабілізацією. По-моєму, це очевидно. Мотивації Фонду тут пов'язані з його власними цілями, в т.ч. з максимальною возвратністю кредитів, а наша економіка його цікавить менше. Позиція Києва має бути зворотною, спрямованою на пріоритет національних інтересів. Власне, такою вона багато в чому і залишається, — коментує фахівець.

На закінчення відзначимо: істерик про обвал гривні до 12 грн/дол і т.п. все менше вірять і прості українці, і грамотні фінансисти. Адже потрібно розрізняти ринкові прогнози і комерційні інтереси певних кіл як усередині, так і поза країною. Частина цих кіл зацікавлена ​​банально заробити на валютних курсах, інша — намагається дестабілізувати фінансовий ринок України в своїх геополітичних цілях. Але об'єднує їх одне: байдужість до інтересів нашої країни та її громадян. А значить, немає ні найменшого приводу піддаватися на провокації валютних панікерів: від цього виграють тільки вони. Але ніяк не ми з вами.

Прогноз курсу гривні на кінець 2013-го року за даними: ForUm

18.11.2013


До кінця року відбудеться девальвація гривні

Щодо курсових перспектив можна сказати, що, швидше за все, до кінця року відбудеться девальвація гривні до 8,5 гривні за долар. У всякому разі, виглядає так, що НБУ готує громадськість саме до такого сценарію, — заявив Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків.

При цьому в Нацбанку відмовляються давати прогнози щодо курсу гривні до долара на наступний рік, посилаючись на те, що Рада НБУ ще не затвердила Основи грошово-кредитної політики на 2014 р., оскільки не має в своєму розпорядженні урядові прогнози макроекономічних показників.

Раніше Незалежна асоціація українських банків висловлювала надію на те, що до кінця поточного року курс гривні до долара не опуститься нижче 8,5 грн/дол.

Прогноз курсу гривні на кінець 2013-го року за даними: БІЗНЕС

11.10.2013


Гривня поки збереже стабільність

Збільшення обсягу експорту, а також низький попит на долари забезпечать стабільний курс гривні в поточному році. Таку думку висловив Сергій Мамедов, виконавчий директор Незалежної асоціації банків України (НАБУ). Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

Різких курсових коливань ми не очікуємо. За нашими прогнозами, до кінця року вартість долара складе 8,2-8,4 грн. Стабільність курсу забезпечить збільшення надходжень валюти від експорту зернових і зниження попиту на долари. Також позитивний ефект надає політика дедоларизації економіки, — сказав Мамедов.

На підтвердження своїх слів він навів дані про зростання безготівкових платежів за банківськими пластиковими картками. За шість місяців поточного року 17,5% транзакцій по пластикових картах склали саме безготівкові платежі. У той час як за весь минулий рік їх обсяг не перевищив 12%.

Говорячи про політику банків щодо процентних ставок за валютними депозитами, Мамедов зазначив, що слід очікувати їх подальшого зниження.

Прибутковість валютних внесків знизиться ще, як мінімум, на 3%, хоча з початку року ставки по валютних вкладах опустилися всього на 1,5%. Дану тенденцію можна пояснити посиленням нормативів обов'язкового резервування за валютними вкладами, — пояснив виконавчий директор НАБУ.

Мамедов прогнозує, що до кінця поточного року обсяг депозитів у гривні зросте з нинішніх 55% до 57%, населення до кінця року принесе в банки ще близько 30 млрд грн внесків.

Прогноз курсу гривні на кінець 2013-го року за даними: ukranews.com

23.08.2013


Глибинних причин для девальвації вистачає

Мені здається, нашим людям набридло слухати плітки і чутки з приводу того, скільки коштуватиме гривня до кінця 2013 року. По-моєму, цей анекдот я чув з 2010 року не один раз, — заявив Микола Азаров у відповідь на питання про можливу девальвацію на прес-конференції в середині червня. Прем'єр-міністр порадив стежити за прогнозами Нацбанку, які назвав найнадійнішою інформацією.

Сперечатися з авторитетністю прогнозів НБУ складно. Здебільшого тому, що, власне, Нацбанк і регулює цей самий курс. Є у нього така можливість, якщо валютні резерви ще є.

У той же час, також складно уявити собі заяви чиновників з НБУ про майбутню девальвацію, навіть якщо припустити, що вона дійсно неминуча. Вони постачають ринок ін'єкціями оптимізму.

А ще НБУ постачає ринок валютою зі своїх резервів. У січні-травні 2013 року обсяг інтервенцій НБУ на міжбанку становив 625,5 млн. дол (різниця між проданою і придбаної валютою), що на 4,9% більше, ніж за аналогічний період 2012 року. Враховуючи, що золотовалютні резерви НБУ з кінця 2012 року тримаються на небезпечній позначці в 24 млрд. дол, потрібно придумати нові засоби для стримування курсу. Тому що з такими темпами витрачання резервів надовго їх не вистачить.

Насторожує також інформація про те, що НБУ відмовив банкам у праві змінювати курс обміну валют протягом дня. Дане обмеження вже встановлювалося Нацбанком раніше — під час кризи. Тоді це робили, щоб уникнути маніпуляцій з курсом під час великих стрибків. Але така міра призводила до того, що банки просто припиняли продавати валюту за невигідним для них курсом. Відмова банкам у праві змінювати готівковий курс відповідно до змін на міжбанку свідчить про те, що в Нацбанку не впевнені в курсовій стабільності.

На користь девальваційних побоювань НБУ говорить і продовження обов'язкового продажу валютної виручки, і посилення вимог резервування, а також введення обмеження на готівкові розрахунки (населенню доведеться здавати валюту, щоб провести безготівковий платіж, оскільки єдиним легальним засобом платежу на території України є гривня).

Всі ці адміністративні заходи, безумовно, підтримають гривню. Приблизно так само, як противосимптомні порошки допомагають лікувати грип. Хворий починає ненадовго краще себе почувати, але хвороба нікуди не дівається.

Адже глибинних причин для девальвації вистачає — уповільнення економіки, падіння експорту, величезні виплати за держборгом і складності залучення зовнішнього фінансування.

Прогноз для курсу гривні на 2013 рік за даними: Гроші

11.07.2013


Девальвація може гривні відбутися в серпні-вересні

10 червня рейтингове агентство Standard&Poors опублікувало прогноз щодо курсу гривні на кінець 2013 року — 9 гривень за долар. До заяви S&P на валютному ринку кілька місяців спостерігалося затишшя — в березні обсяги продажу валюти населенням зрівнялися з обсягами скупки у банків, а в квітні — травні — перевищили їх. В S&P вважають, що це затишшя — тимчасове, і вже до кінця року гривня девальвує.

Як і представники рейтингового агентства, українські економісти вважають, що гривня переоцінена на 10-15%. Але, на відміну від західних колег, вони стриманіше у своїх оцінках. Консенсус — прогноз експертів, опитаних Forbes: до кінця року гривня ослабне до 8,6 гривні за долар, а в середньому по року — до 8,3 грн/дол, тобто буде менше закладеного в держбюджеті - 2013 показника (8,5 грн за долар).

Українські експерти все більше сумніваються, що уряд і НБУ дослухаються до економічних законів і погодяться на ослаблення курсу гривні, принаймні, до кінця поточного року. Виглядає так, що українське керівництво вірне ідеї утримати гривню стабільною до президентських виборів 2015 року, — висловлює думку більшості опитаних економістів начальник відділу аналізу та досліджень Райффайзен Банку Аваль Дмитро Сологуб.

Чи вийде утримати гривню від коливань, залежить, по суті, від одного ключового фактора — здатності Міністерства фінансів і далі залучати кошти на зовнішніх ринках. Перші труднощі з цим виникли вже наприкінці травня. Тоді Мінфін планував вийти на зовнішній ринок, говорить Сологуб, але відклав аукціон через різке зростання вартості запозичень. На тлі згортання політики грошового стимулювання в США, наступні два місяці можуть стати для Мінфіну справжнім випробуванням на міцність. До кінця липня йому потрібно залучити щонайменше $1,4 млрд для погашення та обслуговування номінованого в іноземній валюті боргу.

Якщо це випробування він не пройде, утримати гривню, принаймні, на міжбанківському валютному ринку, в межах нинішнього коридору навряд чи вдасться (з 1 січня 2013 року курс на ньому тримається на рівні 8,14 грн/дол). Девальвація може статися в серпні-вересні, вважає Ігор Путілін, керівник аналітичного департаменту ІК Арт-Капітал: традиційно саме в цей період зростає активність населення по скупці готівкової валюти. Якщо курс гривні на міжбанку опуститься занадто сильно, офіційний курс також трохи піднімуть.

Прогноз для курсу гривні на 2013 рік за даними: bin.ua

11.06.2013


Скільки протримається стабільний курс гривні?

Заслужений економіст України, екс-міністр економіки Віктор Суслов, зазначає, що, за оцінками міжнародних організацій та національних експертів, падіння гривні бажано, оскільки воно може збалансувати платіжний баланс. Так, МВФ заявляв, що курс повинен бути на рівні 9,18, що дозволить уникнути додаткових запозичень.

Однак, за словами експерта, Україна йде іншим шляхом — нарощує зовнішні запозичення. При цьому ми беремо в борг під одні з найвищих у світі відсотків - 8-9% річних, додав економіст.

Відносно майбутнього гривні, він нагадав, що ціна української валюти регулюється адміністративно і утримується урядом і НБУ. За прогнозом Суслова, курс точно вдасться втримати до осені, а що буде далі — залежить від реального сектора економіки і ситуації з експортом.

Така політика негативно впливає на експорт основних продуктів української промисловості, насамперед, металів. Він скорочується з цієї причини. І вже Україна робить ставку на інші статті експорту як основні, наприклад, експорт зерна. Якщо не вдасться забезпечити приплив валюти за рахунок експорту, все-таки, будуть накопичуватися зовнішні борги, і тоді девальвація може стати неминучою. Але поки зберігається ситуація, за якою економіка стагнує і буде стагнувати і далі. Але негативні наслідки цієї політики в довгостроковій перспективі виглядають дуже сумно, — застеріг Віктор Суслов.

Економіст також зазначив, що оскільки курс долара сьогодні регулюється адміністративно, то він буде зберігатися на нинішньому рівні.

При цьому є одна парадоксальна річ: офіційний курс долара у нас протягом тривалого періоду залишається на рівні 7,99. Утримання курсу на такому рівні розцінюю, як бажання НБУ публічно сказати, що він регулює курс не економічними, а адміністративними методами. Адже окрім як у Національного банку, курс 7,99 ніде не існує в економіці — ні на міжбанківському валютному ринку, ні при обміні готівкової валюти, — додав експерт.

Прогноз для курсу гривні на 2013 рік за даними: Главред

14.05.2013


Гривню в цьому році чекає девальвація, проте не така суттєва, як прогнозувалося раніше

Про це свідчить консенсус-прогноз, опублікований Міністерством економічного розвитку і торгівлі України. Зокрема, експерти поліпшили прогноз середнього курсу національної валюти в 2013 році до 8,36 грн за долар США проти 8,55 грн за долар, прогнозованих у листопаді 2012 року.

При цьому, згідно з прогнозом, в 2013 році максимальне середнє річне значення може скласти 8,6 грн за долар. Більш істотне зниження очікує гривню в кінці року — 8,68 грн за долар, або навіть 9 грн за долар.

Експерти вважають, що в 2014 році середній курс складе 8,69 грн за долар, при цьому максимальних котирувань варто очікувати на рівні 9,2 грн за долар.

Прогнози середньорічного обмінного курсу гривні до долара США за період 2015-2016 років коливаються в межах від 8,4 до 9,2 грн за долар (усереднене значення - 8,8 грн за долар, — йдеться в прогнозі.

Варто відзначити, що прогноз складений за участю Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, науково-дослідних інститутів і провідних економічних інститутів Національної академії наук.

Нагадаємо, що в консенсус-прогнозі, опублікованому на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі у листопаді 2012, середнє значення обмінного курсу в 2013 році становить 8,55 грн за долар (максимальний прогноз - 9,5 грн за долар).

Як повідомлялося, Державний бюджет України на 2013 рік сформований, виходячи з середньорічного курсу 8,4 грн за долар. Згідно прогнозам МВФ, курс національної валюти в 2013 році буде в межах від 8,3 до 8,5 грн за долар.

Раніше НБУ заявив, що буде робити все для того, щоб не допустити значних коливань курсу гривні по відношенню до іноземних валют. Згідно з проспектом емісії єврооблігацій України курс національної валюти в поточному році складе 8,4 грн за долар, а наступні два роки - 8,5 грн за долар.

Прогноз для курсу гривні на 2013-2014 рік за інформацією: Кореспондент

11.04.2013


Коли обвалиться гривня?

Терміни очікуваної девальвації гривні змістилися на осінь 2013 року, за оцінками інвесткомпанії Dragon Capital. Про це повідомила головний економіст компанії Олена Бєлан.

У зв'язку з цим ми погіршили наш прогноз дефіциту поточного рахунку на 2013 року до 7,2% ВВП з 5,6% ВВП, — зазначила вона. За словами Є. Бєлан, це складе близько 13 млрд дол. Разом з тим експерт підкреслила, що навіть такий результат буде означати скорочення дефіциту в порівнянні з 8,2% в 2012 році.

За її словами, поліпшення сальдо поточного рахунку України має сприяти відновленню цін на сталь і високий обсяг експорту продукції сільського господарства. Крім того, експерт вважає, що Україна почне покращувати зовнішню платіжну позицію в цьому році за рахунок посилення фіскальної політики на вимогу Міжнародного валютного фонду.

Нагадаємо, глава Асоціації українських банків Олександр Сугоняко заявив, що загроза девальвації гривні зберігається, поки росте дефіцит платіжного балансу. Керівництво уряду і Національного банку України заявляють про відсутність факторів, що сприяють знеціненню гривні.

Як повідомлялося, дефіцит платіжного балансу України за підсумками 2012 року збільшити в 1,7 рази в порівнянні з попереднім періодом, до 4174 млн дол, головним чином за рахунок від'ємного сальдо зовнішньоторговельного балансу. Як відомо, дефіцит платіжного балансу створює передумови для девальвації гривні.

Прогноз курсу гривні на 2013-й рік за інформацією: UBR

14.03.2013


Без грошей МВФ Україну чекає девальвація

Щодо перспектив української гривні аналітики сходяться на думці, що в 2013 р. її чекає девальвація. За прогнозами Всесвітнього банку, в поточному році курс гривні впаде до 8,7 грн/дол. Але вже в 2014 р почнеться поступове зміцнення національної валюти — до 8,6 грн/дол. А в 2015 р курс складе 8,4 грн/дол.

Аналітики інвестиційної компанії Concorde Capital вважають, що девальвація гривні може відбутися до кінця лютого і за підсумками 2013 може досягти 10%. Це пов'язано зі зростаючим впливом таких факторів як необхідність відновлення співпраці з МВФ, попит населення на готівкову валюту і майбутні президентські вибори.

А швидка девальвація гривні допоможе зберегти контроль над гривнею і регулювати роздрібний попит на валюту. Крім того, девальвація може привести до поліпшення прогнозів міжнародних рейтингів України та значно поліпшить шанси домовитися з ключовим кредитором країни — Міжнародним валютним фондом.

Відновлення співпраці з МВФ буде основним чинником у забезпеченні зовнішніх запозичень у відповідності з планом Кабміну... Ослаблення гривні до 8,6 / дол в середньому за підсумками 2013 дозволить знизити дефіцит рахунку поточних операцій... Непоновлення співпраці з МВФ і подальше утримання курсу національної валюти спричинить за собою втрату Нацбанком контролю над курсом гривні вже навесні 2013 р., — вважають в Concorde Capital.

Олександр Сугоняко, президент Асоціації українських банків, вважає, що загроза девальвації гривні зберігається, доки дефіцит зовнішньої торгівлі зростає. Якщо не зупинять тенденції з дефіцитом платіжного балансу, то девальвація буде більше, ніж у 2008 р., — сказав він.

За підрахунками експерта, за останні півтора року НБУ витратив $11,4 млрд. золотовалютних резервів на штучне утримання курсу гривні за політичними мотивами. Державний борг зріс майже на 10% за минулий рік.

«Зараз для подальшого існування нам необхідно розрахуватися з боргами, оскільки країна вже на порозі дефолту. Україна повинна заплатити близько $6,5 млрд. МВФ і 58 млрд. грн. внутрішнього боргу. Цих грошей у країні немає», — заявив Сугоняко.

За умови угоди з МВФ девальвація гривні може бути плавною, а без отримання грошей гривня просто завалиться.

Останній візит до США першого віце-прем'єра Сергія Арбузова, який відповідає в Кабміні за переговори з МФВ, успіхів не приніс. Згоди МВФ на виділення нових траншів для підтримки української економіки досі немає.

Прогноз курсу гривні на 2013-й рік за даними: Економічні вісті

17.02.2013


Курс гривні в 2013 році складе 8,7 грн

Такий прогноз міститься в доповіді Світового банку про перспективи розвитку світової економіки. За даними Всесвітнього банку, в 2014 році почнеться поступове зміцнення національної валюти — до 8,6 грн за долар. Як повідомлялося раніше, Світовий банк знизив прогноз зростання ВВП України в 2013 році до 2,2% з колишнього прогнозу, зробленого в листопаді 2012 року, в 3,5%. Змінено також прогноз зростання ВВП на 2014 рік — до 3,2% з 3,5%.

На думку експертів інвестиційної компанії Concorde Capital, девальвація гривні може відбутися вже в січні-лютому і за підсумками 2013 року може досягти 10%.

Прогноз курсу гривні за даними: Світовий банк

16.01.2013


Сайт dragmet.com.ua є винятково інформаційним і ми не займаємося продажем або купівлею золота та інших дорогоцінних металів.

Київ, Україна © 2008-2016 dragmet.com.ua