ru uk

Золото і гроші

Золото на століття? Вся правда про золото!

Підписатися на оновлення:rss2email

Підписатися на оновлення:feed

Прогноз курсу гривні

Прогноз курсу гривні, перспективи української валюти

Увага: прогнози курсу гривні від будь-яких експертів далеко не завжди збуваються навіть приблизно

Прогнози курсу гривні на 2014-2015 рік

Поки зберігається гострим питання військового конфлікту на Донбасі, чекати стабілізації курсу гривні не варто

Як відзначають експерти аналітичного відділу компанії FIBO України, курс продажу безготівкового долара в Україні за підсумками минулого тижня підвищився до 16,30 грн. Середній денний обсяг торгів американською валютою за цей період скоротився на 22% до 175 млн грн, що свідчить про відсутність нових надходжень валюти на міжбанківський ринок. Обсяг ОВДП, які належать нерезидентам, за тиждень скоротився на 22,41% до 175,1 млрд грн, що свідчить про зниження очікувань щодо зміцнення гривні. У вівторок, 16 грудня, вартість готівкової валюти досягла 20 гривень за долар на неофіційному роздрібному валютному ринку (так званий чорний ринок).

Поточний тиждень може продемонструвати нові максимуми вартості долара США і євро в Україні. Основним питанням для валютного ринку стануть дані про бюджет 2015 року, без якого отримання траншу фінансової підтримки від МВФ стає примарним явищем. Також учасники валютного світу чекають оголошення курсу, який закладається в бюджет. Навряд чи це буде 12-13 грн, а більш високий курс позначиться підвищенням девальваційних побоювань, завищенням курсу продажу долара США на міжбанку та готівковому ринку.

Поки зберігається гострим питання військового конфлікту на Донбасі, чекати стабілізації курсу гривні не варто. Крім того, негативним фактором виступає те, що уряд України має намір запросити додаткове фінансування у зовнішніх кредиторів. Цей крок свідчить про безпорадність у стабілізації валютного ринку, налагодженні економічних процесів та ймовірності зниження тиску від військових дій на сході країни. Варто відзначити, що за даними за листопад, згідно з дослідженням GFK, девальваційні побоювання населення досягли рекордного рівня - 157,8 пунктів.

Джерело даних про прогноз для курсу гривні в Україні: business.ua

17.12.2014


Гривня вже по 18?

Поки офіційний курс знаходиться на позначці 15,6 грн/долар, а на міжбанку гривня подолала чергову психологічну позначку в 16 грн/долар, чорний ринок продовжує активно грати на підвищення.

Через те, що валюту в достатніх обсягах тепер можна дістати виключно по-чорному і попит залишається на високому рівні, з початку тижня міняйли накрутили курс зеленого майже на гривню, і зараз пропозиції по долару вже досягають 18 грн. Деякі продають американську валюту і по 18,50 грн.

Опитані експерти кажуть, що якихось позитивних змін поки чекати не варто, адже економічна і політична ситуація продовжують ускладнювати повернення валютного ринку в нормальне русло.

Падіння ВВП України в III кварталі 2014 досягло 5,3%. За даними НБУ, в листопаді зберігся відтік депозитів, що зумовлено як девальваційними побоюваннями, так і недовірою до банківського сектору країни в цілому. Вірогідність нової хвилі мобілізації також додає впевненості в тому, що уряд не може вирішити ситуацію в Донбасі, а, відповідно, політичної стабільності нам чекати ще рано, — говорить Марія Сальникова, експерт інформаційно-аналітичного центру FOREX CLUB в Україні.

При цьому, обсяги відкладеного попиту на валюту продовжують рости. Якщо раніше говорили про те, що для стабілізації ринку буде потрібно близько 1 млрд доларів, то зараз точні цифри експерти називати не поспішають. Кажуть, що для початку потрібно хоча б визначитися з тим, звідки взяти ці гроші.

Точний обсяг відкладеного попиту збільшується з кожним днем, і говорити про конкретні суми, необхідних для стабілізації ринку, можна при наявності хоча б припущення про те, звідки прийдуть кошти на міжбанк, — додає Сальникова.

На думку директора рейтингового агентства IBI-Rating Григорія Перерви, стабілізація курсу може відбутися після того, як уряд отримає схвалення по траншу від МВФ. В той же час, про повернення до позначок хоча б в 12-13 грн/долар мова, схоже, вже не йде.

Разом з тим до кінця року імовірним все ж бачиться її деяке зміцнення на тлі необхідності здійснювати податкові платежі та ряд великих покупок, які проводяться у гривні. Якщо до цього додасться ряд позитивних політичних та економічних новин (досягнення перемир'я на Донбасі, прийняття урядової програми реформування, узгодження чергового валютного траншу), можемо розраховувати на певне зміцнення курсу гривні до інших валют, — вважає Перерва.

В той же час, думаю, що розрив між офіційним курсом і існуючим на чорному ринку збережеться ще деякий час. Основна причина тут — збереження недовіри до гривні на тлі політичних та економічних ризиків. І, як результат, — підвищений попит на стабільні валюти, який сьогодні не здатний задовольнити НБУ, — резюмує експерт.

Нагадаємо, під час першої хвилі девальвації прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляв, що курс в 13 грн буде критичним для економіки країни. Напередодні прем'єр, презентуючи в Раді програму уряду заявив, що Кабмін повинен вжити негайних заходів щодо стабілізації валютного ринку.

Джерело інформації про прогноз для курсу гривні в Україні: Сегодня

12.12.2014


Яким буде новий курс гривні

6 листопада відбувся круглий стіл на тему Яким буде новий курс гривні, організований компанією Фінансовий клуб. Основними темами дискусії стали перші результати щоденних валютних аукціонів і перспективи курсу гривні після введення нового механізму курсоутворення.

5 листопада Національний банк почав розраховувати курс гривні по-новому — виходячи з заявок банків на покупку валюти на щоденних аукціонах. Ми повинні радіти, що Національний банк прийняв рішення про проведення аукціонів для визначення рівноважного курсу. Це обов'язково дасть позитивний результат. Був період, коли політики і чиновники вважали, що рятують економіку, фіксуючи курс на рівні 12,95 гривень за долар. Начебто всім подобався такий курс, крім тих, хто мав валюту і повинен її продавати. Обсяги притоку валюти в країну і обсяги торгів на міжбанку скорочувалися. А тіньовий ринок процвітав. Те, що зроблено — це правильний крок. Потрібно дати можливість ринку знайти рівновагу, — вважає старший радник Альфа — банку Роман Шпек.

Заступник голови правління Сітібанку Владислав Сочинський нагадує, що жовтневе утримування курсу створило паузу на ринку, коли міжбанк як такої майже не працював, і на його відновлення може знадобиться від трьох до шести місяців. У нашому банку не було майже жодної транзакції за жовтень. Але, можливо, на той момент девальвацію потрібно було зупиняти саме таким чином, — вважає банкір.

На перших двох аукціонах курс долара виріс більш ніж на 1 гривню. При цьому учасники ринку очікують, що тенденція зростання на час проведення кількох наступних валютних аукціонів збережеться. Але вже наступним етапом, я вважаю, буде оптимізація курсу на тій величині, яка дозволить експортерам більш охоче заводити валюту в країну. Ми ж розуміємо, що при збільшенні курсу ще більше падає попит на валюту серед імпортерів. Необхідно знайти ту золоту середину, яка і дозволить визначити курс, — сказав голова правління Укргазбанку Сергій Мамедов.

Водночас експерти не очікують, що падіння курсу буде неконтрольованим. Я вважаю, що Національний банк має всі інструменти для контролю за операціями на валютному ринку. Тому курс не може бути повністю некерованим. Індикатив, який Національний банк проводить, дає можливість прибрати значну спекулятивну складову, яка була присутня на ринку, — сказав Сергій Мамедов. В оптимістичному сценарії курс буде в коридорі до 15 грн за долар. В песимістичному — від 15 до 18 грн за долар. Всі прогнози про те, що гривня девальвує до позначки 30 грн за долар, в чому, носять політичний характер, — пояснив президент Українського товариства фінансових аналітиків Юрій Прозоров.

Фактором зміцнення гривні має стати надходження на ринок валюти від експортерів. На сьогоднішній день експортери ще вичікують. Але настане період найближчим часом, коли курс зупиниться і піде в іншу сторону. Тоді експортери будуть намагатися продати валюту якомога швидше, — підкреслює Владислав Сочинський. Уже почалися розмови деяких експортерів, які не хотіли продавати виручку. Вже є бажаючі повертатися зі своєю валютою в легальне поле. Нехай це буде через день або тиждень, але це відбудеться, — каже Роман Шпек.

Більш того, для досягнення рівноваги на валютному ринку зараз надзвичайно важливо надходження позитивної інформації. Для нас надзвичайно важливо кількість позитивної інформації. У нас пройшли вибори, було багато позитивних коментарів, були друзі. Тепер вже починають з'являтися закляті друзі — це небезпечно. Ми очікували, що на наступний день після виборів буде підписано коаліційну угоду, а тепер ми чуємо, що вона буде підписана 1 грудня. Якого рівноваги ми хочемо на ринку до 1 грудня, якщо ми не розуміємо, чи будуть політики змагатися або будуть думати про країну? — каже Роман Шпек.

Джерело інформації про прогноз для курсу долара в Україні: FinMaidan

06.11.2014


Гривня по відношенню до долара США втримається нижче позначки 15 грн

Як відзначають експерти аналітичного відділу компанії FIBO Україна, курс продажу безготівкового долара США в Україні за вересень зріс на 4,9% до рівня 15 грн. Курс продажу євро в Україні в жовтні буде залежати від динаміки долара США. Також, враховуючи діаметрально протилежний напрямок курсів монетарної політики ЄЦБ і ФРС, цілком реально очікувати подальше ослаблення пари євро/долар. Однак, на думку експертів, тиск на гривню в жовтні продовжить надавати політико-економічна ситуація в країні, а також військовий конфлікт в Донбасі.

Курс готівкового долара США в цей період, за прогнозами аналітиків компанії FIBO Україна, може коливатися в діапазоні 13,00-13,50 грн. Слабкість гривні, яка втратила більше 60% по відношенню до долара з початку поточного року, може свідчити, зокрема, і про сильне зростання держборгу. У зв'язку з цим вартість українських держоблігацій знизилася, в той час як прибутковість очікувано зросла. Так, єврооблігації з виконанням у липні 2017 підвищилися на 14 базисних пунктів, до 15,41%. А це означає, що, з огляду на ризики, існуюча програма фінансової допомоги Україні з боку МФВ потребує перегляду, — відзначає Сергій Поплавський, директор компанії FIBO Україна. Діапазон коливання гривні в жовтні може зберегтися широким. З одного боку, будуть спостерігатися спроби НБУ знизити курс продажу безготівкового долара, однак, з іншого боку, тиск продовжать надавати майбутні парламентські вибори, і непроста економічна ситуація в країні.

Прийняті адміністративні заходи для порятунку гривні з боку НБУ ще у вересні, а також готовність президента надавати вербальну підтримку національній валюті з допомогою усних домовленостей з представниками банківських структур виступлять стабілізуючим фактором. І, напередодні парламентських виборів, що, по суті, є черговим елементом небезпеки для фінансового ринку, можна чекати, що гривня по відношенню до долара США втримається нижче позначки 15 грн.

Прогноз до кінця 2014 року для гривні за даними: Бізнес

09.10.2014


Українці чекають краху гривні, а от експерти вірять у краще

Фахівці розраховують, що після припинення стрілянини в Донбасі курс нормалізується

У п'ятницю, 19 вересня, за підсумками торгів на міжбанківському валютному ринку курс долара встановив новий рекорд. Надвечір валюту продавали по 14,9 грн/дол. Попередній історичний мінімум на міжбанку був зафіксовано 26 серпня: котирування тоді досягли 14,3-14,7 грн/дол.

Поки в банках практично не продають американську валюту, на тіньовому ринку долар також росте у вартості, чому провиною високий попит. У п'ятницю долари по чорному можна було продати по 14,3-14,4 грн, а купити — по 14,5-14,6 грн.

На головне питання — що буде з гривнею найближчим часом, і до якого курсу варто готуватися, аналітики відповідають неохоче, посилаючись на те, що в умовах загальної політичної та економічної нестабільності давати які-небудь точні прогнози, навіть на короткострокову перспективу, неможливо.

Цілком ймовірно, що курс продажу долара США може знаходитися в межах 14 грн і вище, оскільки зберігаються економічні та геополітичні ризики. В цілому, ефективний курс знаходиться в районі 12 гривень за долар. Саме до такого стану регулятор і прагне привести національну валюту, — вважає Сергій Поплавський, директор компанії FIBO Україна.

Правда, на думку експерта інформаційно — аналітичного центру FOREX CLUB в Україна Марії Сальниковой, поки не припиниться конфлікт і не стабілізується економіка, чекати відкоту долара до 12 грн не варто.

Самі українці у своїх прогнозах куди менш оптимістичні. Так, за результатами опитування, проведеного Сегодня (участь взяли вже майже 9 тисяч чоловік), 28% респондентів вважають, що вже в наступному році один долар коштуватиме 25 грн. На те, що долар опуститься до рівня 12 грн/дол, сподіваються лише 10% опитаних. Чимала частина читачів вважає, що курс зупиниться на позначці 15 грн/дол.

Прогноз до кінця 2014 року для гривні за даними: Сегодня

19.09.2014


Національний банк за останні 7 днів продав на валютному ринку 150 млн дол.

Курс гривні на міжбанку досяг рекордного показника - 13,60 грн. при продажу долара і 13,45 грн. при покупці. Другий за рік етап падіння гривні розпочався наприкінці липня — з 11,36 грн до 12,30 грн за долар. З тих пір курс радує українців щоденним зростанням.

Що говорить НБУ

Економічних причин для курсу 13,00 - 13,50 грн за долар не існує. Про це заявила голова Національного банку Валерія Гонтарєва, виступаючи з трибуни парламенту. Всім зрозуміло, що ніяких економічних чинників для курсу 13,00 - 13,50 не існує. Всім зрозуміло, що це результат панічних настроїв, — сказала глава НБУ. За її словами, збалансований курс гривні за долар становить 11,50-11,90 грн за долар. Гонтарева пообіцяла, що НБУ стабілізує ситуацію найближчим часом і пообіцяла застосувати жорсткі санкції щодо винуватців зростання курсу. Однак, хто винен у зростанні курсу, вона не сказала.

При цьому, Національний банк за останні 7 днів продав на валютному ринку 150 млн дол. Гонтарева нагадала, що Україна з квітня поточного року перед ухваленням програми stand by МВФ погодилася на дотримання гнучкого валютного курсу. Однак, вона зазначила, що гнучкий курс не означає вільного падіння. Тому НБУ вже тричі за останні сім днів виходив на ринок з інтервенціями з продажу валюти і з підтримання стабільності валютного ринку. НБУ проводив інтервенції не по фіксованому курсу, а за ринковим курсом і згладжував панічну поведінку учасників ринку. НБУ продав на ринку 150 млн доларів за останні 7 днів і планує і надалі брати активну участь на валютному ринку, — зазначила Гонтарева.

Прогноз на цей рік для гривні за даними: finance.bigmir.net

12.08.2014


Мінфін погіршив прогноз щодо курсу гривні

Верховна Рада розгляне поправки до бюджету на цьому тижні. Міністерство фінансів заклало в бюджетних поправках середній курс 12 грн/дол. Про це заявив міністр Олександр Шлапак під час погоджувальної ради депутатських груп і фракцій у Верховній Раді.

Раніше ми виходили, що курс долара буде до кінця року 10,5 грн, а зараз ми прогнозуємо 12 грн, — цитує чиновника РБК-Україна. За його словами, це автоматично призводить до збільшення витрат на обслуговування держборгу. Таким чином, ми отримуємо бюджетний розрив у розмірі 31 млрд грн, — додав він. Шлапака очікує, що проект змін до держбюджету на 2014 рік, а також поправки до Податкового кодексу Верховна Рада розгляне на цьому тижні.

Нагадаємо, що зараз офіційний курс гривні знаходиться на рівні 11,66 грн/дол, котирування на міжбанку в понеділок досягають 11,63-11,7 грн/дол.

Прогноз на 2014 рік для гривні за даними: LB.ua

21.07.2014


Чого чекати від курсу гривні в 2014 році?

В інтерв'ю кандидат економічних наук і президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко розповідає про нинішні соціально-економічних реаліях нашої країни.

Зокрема, про те, чого чекати від курсу долара в поточному році, що таке український середній клас, і чим для країни може обернутися сьогоднішня криза на Донбасі. Єдність — це сила, а поділ — це слабкість, вважає економіст.

Олександр, що буде з курсом долара до кінця року?

Цього ніхто не знає. Ні голова уряду, ні міністри. Я можу сказати одне: протягом року відбуватимуться динамічні зміни. Ймовірно, буде коридор між 11 і 12. А на який саме позначці зупиниться долар, зараз визначити важко, на це впливає занадто багато факторів. Є підстави вважати, що в найближчі місяці ми будемо бачити курс близько 12, а восени можливе зростання і ревальвація. Все залежить від того, як йтимуть продажу у наших експортерів, завдяки яким валюта надходить в нашу країну.

Прогноз на 2014 рік для гривні за даними: Fraza.ua

17.06.2014


Що буде з курсом гривні після виборів?

Більшість опитаних експертів вважають заявлений курс 10,5/11 грн за долар економічно обґрунтованим. Такої думки дотримуються і в МВФ. Результати аналізу за трьома підходам означають, що курс гривні на рівні 10,5-11 грн/дол достатньо близький до фундаментального, — йдеться в програмі стенд-бай для України, схваленої керівництвом МВФ 30 квітня і опублікованій на його офіційному сайті.

За оцінками фахівців МВФ, таким обмінний курс гривні до долара буде вже станом на кінець травня і збережеться до кінця року. Водночас, експерти фонду не виключають подальшого знецінення української валюти до рівня 12-13 грн/дол при нових зовнішніх потрясіннях. Нові зовнішні потрясіння, у тому числі зміна цін на імпортний газ або у торговельних відносинах з Росією та ЄС можуть змінити дефіцит поточного рахунку і пересунути цю оцінку до рівня 12-13 грн/дол, — наголошується в документі.

На курс гривні впливають політичні події і ситуація на сході України. Поки центральна влада не контролює частину території країни, це створює певні ризики, які закладаються в курс. Якщо ці проблеми будуть вирішені, то можна очікувати подальшого зміцнення гривні до рівня 10,5 грн/дол — погоджується економіст Олександр Жолудь.

На його думку, вже до середини літа, за умови благополучного вирішення конфлікту в східній частині країни, гривня може зміцнитися до 10,5-11 грн/дол

Прогноз для курсу гривні після виборів президента: Главред

19.05.2014


Орієнтиром є курс гривні на рівні 10,5

Банківський регулятор почав карати підопічних, що мають відношення до валютних спекуляцій. У вівторок, 15 квітня Національний банк прийняв рішення про тимчасове відключення 14 банків від системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку. Крім того, за словами глави НБУ Степана Кубіва, регулятор ініціював проведення перевірок у банках-спекулянтів. У разі отримання доказів їхньої провини фінансової установи можуть бути позбавлені ліцензії.

Дії регулятора дали миттєвий ефект. Вже у вівторок безготівковий курс гривні до долара зміцнився відразу на 75 копійок — з 13 грн/дол до 12,25 грн/дол. У середу, 16 квітня, торги по долару на міжбанківському ринку відкрилися черговим падінням котирувань — долар подешевшав до 11,7-12,05 грн/дол. А до обіду його курс впав вже до 11,2-11,4 грн/дол.

Фінансисти вважають виправданими жорсткі дії НБУ. Минулого тижня через загострення політичної ситуації в країні і дій валютних спекулянтів процес девальвації гривні став практично неконтрольованим.

У п'ятницю безготівковий курс долара на міжбанківському ринку подолав рубіж 13 грн/дол. У понеділок, 14 квітня, офіційний курс гривні досяг чергового рекорду - 12,98 грн/дол. Таким чином, з початку року національна валюта девальвувала до долара США більш ніж на 60%. На початку поточного тижня заступник глави НБУ Борис Приходько заявив, що Національний банк буде жорстко припиняти спроби розгойдувати валютний курс. Він повідомив, що орієнтиром є курс гривні на рівні 10,5 грн/дол, передбачений в законі про держбюджет - 2014.

Тим часом, експерти не виключають, що нинішнє затишшя на валютному ринку може виявитися недовгим. Ринок зараз дуже вузький, на ньому відсутня більшість продавців і покупців. Імпортери фактично згорнули свою діяльність, попит на долар з боку населення також падає. Угоди здійснюють лише ті суб'єкти, яким валюта вкрай необхідна. Саме вони зараз визначають ринок. Тому курс, який складається, є хаотичним, спонтанним. Після нинішнього зміцнення гривні можуть бути нові стрибки курсу. Мине ще чимало часу, перш ніж він стабілізується, — вважає екс-заступник голови НБУ Олександр Яременко.

Встановлення рівноваги на валютному ринку має сприяти відновленню співпраці України з Міжнародним валютним фондом. Очікується, що Рада директорів МВФ схвалить рішення про надання кредиту українському уряду 25-26 квітня.

Прогноз на 2014 рік для гривні: dsnews.ua

16.04.2014


Куди котиться гривня?

Національна валюта продовжує встановлювати нові рекорди падіння. 10 квітня гривня подолала бар'єр 13 грн/долар і передумов для стабілізації курсу поки що немає. Економісти розраховують на транш МВФ, прості громадяни вимагають від НБУ рішучих дій вже зараз. Яких глибин може досягти падіння гривні і що може його зупинити?

Поки не буде змінена економічна політика Національного банку і не стабілізується політична ситуація в країні, буде подальше ослаблення гривні, але, на мою думку, воно вже не буде значним.

Якщо ми подивимося на обсяги продажів на міжбанківському валютному ринку за останній тиждень, то вони не дуже значні і становлять приблизно від третини до половини, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Відповідно, можна говорити про те, що валюта зараз купується тільки для крайніх потреб — збалансування валютної позиції банків, оплати зовнішніх кредитів банків та небанківських установ, які були оформлені в попередні періоди і тому подібні платежі.

Якщо відновиться політична стабільність, влада покаже позитивні результати роботи і не буде на території країни військових дій з боку зовнішнього агресора, то стрімке падіння ціни гривні можна зупинити.

Особливо після отримання кредитних грошей від МВФ, які очікуються в кінці квітня або початку травня, можна говорити про достатньо ймовірне посилення гривні до рівня 10.50-11.00 за долар.

Олександр ЖОЛУДЬ. Економіст Міжнародного центру перспективних досліджень.

Прогноз на 2014 рік для гривні: gordonua

12.04.2014


Я думаю, що до кінця року - 11 з копійками

До кінця року курс гривні зупиниться на позначці трохи більш 11 грн/дол. Такий прогноз в ефірі програми Фінансова Україна на телеканалі БТБ зробив економіст Віктор Лисицький.

Коментуючи питання можливого зміцнення національної грошової одиниці, експерт зазначив: Стимул до ревальвації — він достатньо великий. Але я не є прихильником ревальвації — не час. Помірна девальвація повинна йти дуже повільними темпами. Я думаю, що до кінця року - 11 з копійками гривень за долар. Тому що зараз кошти прийдуть. Ця девальвація гривні, що відбулася вже, — вона вибрала вже свій резерв. І почнуть спрацьовувати питання обмеження імпорту, і якоюсь мірою це підтримає експорт. У зв'язку з цим 11 гривень. Плюс-мінус 10-20 копійок.

Нинішнє зниження курсу національної валюти, на думку Лисицького, пов'язане з його тривалим штучним стримуванням протягом багатьох років у ситуації, коли від'ємне сальдо зовнішньої торгівлі збільшувалася і вимагало її девальвації.

Курс 10 з чимось — це реально зараз. Після 2005 року в нас дуже швидко росло негативне сальдо зовнішньої торгівлі товарами та послугами. І саме тому можна було б очікувати такого курсу років 3-4 тому. Якщо ти протягом восьми років купуєш значно більше товарів за кордоном, ніж продаєш, то твоя валюта повинна знецінюватися. Наші підтримували курс валюти 7,99 - 8 грн/дол за рахунок того, то що залучали іноземні різні засоби, приходили величезні кошти і вони дозволяли підтримувати курс. Але все одно це мало лопнути. Ось воно і луснуло. Це означає, що треба міняти політику курсоутворення, — сказав економіст.

Він додав, що треба розвивати економіку за тим, щоб сальдо торгівлі було позитивним. Для цього Україна повинна перестати бути експортером сировини і виходити на експорт готової продукції.

Прогноз на 2014 рік для гривні за даними: dengi.ua

31.03.2014


Уряд України не виключає, що буде стримувати курс гривні

Про це заявив прем'єр України Арсеній Яценюк. Він не виключив, що уряд може використовувати різні заходи щодо стримування сильного падіння гривні після того, як поповняться золотовалютні резерви. Яценюк зазначив, що поточний курс гривні став надмірно гнучким.

Про це прем'єр-міністр сказав протягом зустрічі з підприємцями. Що стосується вимоги МВФ щодо flexible exchange rate, він вже такий flexible, що вже over flexible-Сказав він. Арсеній Яценюк вважає, що слід визначити верхню межу девальвації гривні. За його словами, уряд у поточний час розглядає можливість після поповнення золотовалютних резервів держави пом'якшувати надто суттєві курсові коливання.

Відзначимо, що, як заявили банкіри, основна девальвація національної валюти вже відбулася, тому скупка іноземної валюти зараз вигідна лише спекулянтам. За прогнозами банкірів, ситуацію на ринку можна буде стабілізувати в найближчому майбутньому. Експерти заявили, що банківська система України здатна вистояти і виконувати всі зобов'язання перед клієнтами.

Тим часом, введення гнучкого курсу гривні — одна з умов МВФ для відновлення кредитування України. Наприкінці лютого нинішнього року новий керівник Нацбанку С. Кубів заявив, що НБУ поки не має наміру витрачати золотовалютні резерви для того, щоб підтримати курс гривні.

Прогноз на 2014 рік для гривні за даними: Телеграф

03.03.2014


Курс долара може знизиться до 9 гривень вже в березні

На думку заступника голови правління банку Фінанси та кредит Ігоря Львова, долар зараз дорожчає тільки через спекуляції і через тривалу політичну невизначеність в країні. І як тільки ситуація заспокоїться (з'явиться уряд, підуть кредити від МВФ), курс повернеться до звичного 8,5-8,7 грн/дол і 11,75-12 грн/євро. Відкат, за його прогнозом, може початися вже в березні.

Глава НБУ Степан Кубів пов'язує зростання курсу з виниклою в лютому панікою населення: тільки за лютий українці зняли з депозитів близько 30 млрд грн (7% всіх вкладів) і майже на всі гроші купили долари. Тому ми розглядаємо, як один з варіантів, обмеження на зняття коштів з депозитів, — заявив Кубів. Але, на думку президента Українського аналітичного центру Олександра Охріменка, робити це вже пізно. Паніка вже закінчується. До того, НБУ прийняв рішення рефінансувати банки, у яких депозити зменшаться за тиждень більш ніж на 5%. А вже в березні вкладники понесуть гроші назад, — запевнив нас Охрименко. Втім, за його прогнозами, гривня буде падати і далі, а курс — гуляти від 9 до 12 грн/дол. Стабільний же курс в 8,8-9 грн/дол можливий тільки після отримання Україною кредитів МВФ.

Прогноз курсу гривні на 2014 рік за даними: Сегодня

27.02.2014


Інфляційний паритет USD / UAH - 12,44

Наводимо розрахунок теоретичного збалансованого валютного курсу, який заснований на теорії інфляційного паритету валют, і припускає, що динаміка крос-курсу двох валют повинна збігатися з динамікою відносної зміни інфляції в кожній з країн.

За результатами розрахунку паритету в 4 кварталі 2012 року, курс долар-гривня повинен був становити 11,44. Враховуючи зміну показників інфляції за останні 1,5 роки, згідно поточному інфляційному паритетом курс долар — гривня має становити 12,44.

Інфляція2004200520062007200820092010201120122013
Україна12,30%10,30%11,60%16,60%22,30%12,30%9,10%17,30%9,50%3,00%
США3,30%3,40%2,50%4,10%0,10%2,70%1,50%3,00%1,70%1,50%
Паритетний курс5,325,646,176,908,439,289,9711,3412,2612,44
Фактичний курс5,325,125,055,055,277,797,938,008,058,10
Відхилення10%22%37%60%19%26%42%52%54%

Прогноз курсу гривні на 2014 рік за даними: MPP Consulting

26.02.2014


Лідер держави їздив по всьому світу, щоб позичити грошей, тому що кінці з кінцями не зводили — догосподарювалися

Євромайдан, на відміну від переконань в. о. прем'єр-міністра України Сергія Арбузова, в падінні курсу гривні не винен, заявив президент Асоціації українських банків Олександр Сугоняко.

Ми можемо чути від Кабміну, що падіння курсу гривні — це не проблема економіки, а вина Майдану. Я не вірю в це, тому що це не питання віри, а питання знання, я знаю, що це — неправда. Народ думає, що проблема економіки штучна, і дійсно це все нав'язується. Людина, яка не хоче розбиратися, може подумати, що це не економічна політика така, а Майдан, революція, ще щось — і воно нам зірвало гривню. Лідер держави їздив по всьому світу, щоб позичити грошей, тому що кінці з кінцями не зводили — догосподарювалися. Одні на сході кричать, що Росія нам допоможе, Євросоюз, МВФ. Ніхто нам не здатний допомогти, якщо ми самі собі не допоможемо, — зазначив експерт.

В даний час аналітики очікують, що Нацбанк поки здатний утримати курс в межах до 9,5 гривень за долар.

Прогноз курсу гривні на 2014 рік за матеріалами: ТВі, business.vesti.ua

17.02.2014


Україні прогнозують нову кризу

Найоптимістичніші прогнози говорять нам про 8,5 грн за 1 американський долар протягом року. Фахівці S&P говорять про 9,5 гривнях. Найгірші прогнози припускають падіння гривні в кілька разів. Нинішня ситуація доводить: криза вже починається, і попереду може бути серйозна девальвація — каже Мельник. За девальвацією прийде і підвищення вартості всіх товарів, як зарубіжних (купуються за долари), так і вітчизняних (через підвищення цін на паливо і, відповідно, транспортування).

Не залишиться осторонь і негативна політична обстановка. На питання про вплив такої на курс гривні, експерт відповів, що вплив куди сильніше виражено в напрямку економіки в цілому. З цієї причини інвестори воліють залишити межі України, виводячи свої гроші, а ті компанії, які ще зберігають становище на українському ринку, включають у вартість своїх товарів і послуг націнку, покликану компенсувати ризик знецінення національної валюти.

Таким чином, закладений в проект бюджету на 2014 рік рівень інфляції (4,3%), ймовірно, буде перевищений.

Прогноз курсу гривні на 2014 рік від: zapravo.net

18.01.2014


Fitch прогнозує курс гривні на рівні 8,3 грн за долар

Міжнародне рейтингове агентство Fitch після досягнутих домовленостей України і Росії про надання кредиту та зниженні цін на газ поліпшило прогноз курсу гривні до 8,3 грн до першого півріччя 2015 року. Якщо російське кредитування перерветься, девальваційні очікування можуть бути відновлені, — йдеться в спеціальному звіті агентства.

Прогноз курсу гривні на 2014 рік від: tsn.ua

17.01.2014


Сайт dragmet.com.ua є винятково інформаційним і ми не займаємося продажем або купівлею золота та інших дорогоцінних металів.

Київ, Україна © 2008-2016 dragmet.com.ua