ru uk

Золото і гроші

Золото на століття? Вся правда про золото!

Підписатися на оновлення:rss2email

Підписатися на оновлення:feed

Прогноз курсу гривні

Прогноз курсу гривні, перспективи української валюти

Увага: прогнози курсу гривні від будь-яких експертів далеко не завжди збуваються навіть приблизно

Прогнози курсу гривні на 2015-2016 рік

Ситуація на валютному ринку України обіцяє залишатися стабільною.

Таку думку висловив кандидат економічних наук Василь Фурман.

Відповідаючи на запитання, яким може бути курс гривні по відношенню до долара в найближчій перспективі, експерт сказав: Я думаю, курс істотно не зміниться - 24 гривні плюс-мінус 10-12%. Тобто 24-28 гривень за долар. Якщо в державі не буде якихось катастрофічних змін, — зауважив він.

На думку експерта, наступний рік за всіма прогнозами повинен бути роком стабілізації.

У той же час він підкреслив: незважаючи на запевнення Національного банку про те, що сьогодні валютний ринок не регулюється, сьогодні курс — це річ, якою можна керувати. Курс гривні абсолютно керований. Національний банк дуже пильно спостерігає за її курсом, і дуже швидко приймає заходи, якщо щось починає творитися на ринку.

У цьому контексті експерт пояснив: Це нормально. Ніде в світі немає стовідсоткового вільного плавання національної валюти — так, щоб її відпустили і ніхто за цим не стежив.

Джерело інформації про прогноз курсу гривні в Україні на грудень 2015 року: Сегодня

09.12.2015


Курс долара побив восьмимісячний рекорд

В Україні 18 листопада курс долара побив восьмимісячний рекорд: Національний банк встановив курс американської валюти на рівні 23,77 гривні — востаннє таке значення було офіційно зафіксовано 4 березня 2015 року.

Президент Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охрименко зазначає, що курс долара традиційно до кінця року повзе вгору. На думку експерта, головна причина, за якою стрибнула валюта — Національний банк 10 жовтня послабив заборони. В кінці року, зазвичай, дійсно, валюта росте. Це не обов'язково пов'язано з газом. Просто закінчується рік, борги намагаються погасити безпосередньо до кінця року, — говорить Охрименко.

Якщо в економіці не буде різких потрясінь, до кінця року курс долара дійде до 25 гривень. Експерт упевнений, що такі зміни на валютному ринку — в межах допустимого.

У той же час в Нацбанку заявляють, що готові погодити надмірні коливання і за динамікою курсу уважно стежать. За останній час вже організували чотири аукціони з продажу валюти. Зараз Національний банк уважно стежить за ситуацією на ринку і, в разі необхідності, готовий використовувати свої інструменти для згладжування надмірних коливань на міжбанківському ринку. За останній час НБУ організував чотири аукціони з продажу валюти, під час яких було продано $67 млн. 17 листопада Національний банк також оголосив про проведення валютного аукціону з продажу валюти до $50 млн, — сказав заступник глави НБУ Олег Чурій.

Економіст Павло Кухта вважає, коливання долара будуть весь час, але до серйозних потрясінь економіки це не приведе. Якісь коливання долара будуть увесь час. Це нормально. Я навіть не беруся судити, в який бік це буде, але можу сказати — якщо не буде різкого погіршення — ніяких потрясіння не буде, — вважає економіст.

На думку експертів, на курс можуть вплинути помилки уряду, наприклад, скасування підвищення тарифів на послуги ЖКГ. Я навіть не думаю, що різка ескалація на Донбасі призведе до різкого погіршення економіки. Цілком імовірно, що економіка буде її утримувати. Економіка вже більш стійка, ніж може здатися. Економіка йде до відновлення. Економічні тенденції достатньо сильні. Я думаю, якщо грубих помилок уряду не буде, якщо вони не відмовляться від підвищення тарифів або не почнуть друкувати гроші, якщо божевільний популізм не вистрілить, я думаю, ситуація буде нормалізуватися, — говорить Павло Кухта.

Економісти також говорять про те, що взимку на українців чекає традиційне подорожчання продуктів харчування. Це нормальна для нас сезонність. За межі нормальних, звичайних для людини речей це не виходить, — стверджує Кухта.

У той же час економіст Андрій Шевчишин вважає прогнози для української економіки залишаються позитивними. В цілому, в середньостроковій перспективі, для ринку залишаються передумови для стабільності. Реструктуризація держборгу, позитивні новини від великих позичальників — все це скорочує тиск на платіжний баланс. І на перший план виходить торговельний баланс і співпрацю з кредиторами, — говорить він.

У наступному році експерти прогнозують зростання індексу інфляції на рівні 20%. Я не думаю, що уряд буде показувати високий показник інфляції. У прогнозах на наступний рік він очікується на рівні 15%. Я думаю, що цифра буде на рівні 20%, як умовний показник для розрахунків. У реальності, на жаль, картинка представляється набагато більш песимістичною, — зазначив директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин.

Джерело інформації про прогноз курсу гривні в Україні на кінець 2015 року: Сегодня

18.11.2015


25 гривень за долар

Мій прогноз щодо курсу національної валюти — до 25 гривень за долар до кінця року, точніше, коливання в діапазоні від поточних 23 до 25. Основна причина цього в тому, що на рахунках уряду накопичилося достатньо багато гривневої ліквідності.

Традиційно, в четвертому кварталі нас чекають великі витрати, додатково буде дефіцит (зараз у нас профіцит близько 28 млрд, але, по ідеї, по бюджету повинен бути дефіцит в діапазоні 74-80 млрд). Додаткові витрати в останні три місяці 2015 видаватимуть кошти в економіку, стимулювати імпорт, давати фінансову можливість створювати попит на той же долар.

Іншими словами, передумови для створення додаткового тиску на гривню є. Але перспектив якогось обвального падіння гривні не бачиться. По-перше, Національний банк проводить політику вилучення зайвої ліквідності за допомогою депозитних сертифікатів: банки, які отримують зайву ліквідність, автоматично купують ці сертифікати з прибутковістю від 20 до 27%.

Крім того, у нас достатньо збалансований рахунок поточних операцій, а також очікується приплив валюти як від МВФ, Світового банку та інших донорів. Тому тиск на гривню буде, але в тих межах, які ми вже проходили. Якщо в лютому-березні це було 35 гривень за долар, то 24-25 - не таке вже велике збільшення, яке повинно нас налякати.

Мій прогноз щодо курсу національної валюти — до 25 гривень за долар до кінця року

Тиск могла б створити груднева виплата по російському боргу, але, я думаю, її не буде. По суті, ми повинні почекати рішення МВФ. За умовами реструктуризації єврооблігації, які перебувають у власності росіян, нічим не відрізняються від інших українських єврооблігацій, що торгуються на ринку. Якщо МВФ раптом вирішить їх виділити і вважає їх не комерційним боргом, а позикою від іншої держави, йому доведеться підкріпити це рішення виділенням нам додаткових фінансів, оскільки $3 млрд можуть стати для нас неприємним сюрпризом.

Тим не менш, не думаю, що Фонд прийме таке рішення — для цього немає абсолютно ніяких підстав. Росіяни довгий час тримали цей борг в підвішеному стані, щоб в певний момент визначитися, розумні вони чи красиві. Зараз вони вирішили, що розумні, і вимагають повної виплати, але в західному світі така поведінка не прийнято: ви спочатку визначаєтеся, хто ви і чого хочете, а потім вже вступаєте в гру відповідно до цими правилами. Ці боргові папери завжди котирувалися, як звичайні єврооблігації, і не думаю, що росіяни знайдуть який-небудь вбивчий аргумент, який дозволить їх відповідним чином перекваліфікувати.

Джерело інформації про прогноз курсу гривні в Україні на кінець 2015 року: Новий час

12.10.2015


Новий прогноз курсу від Кабінету міністрів

Кабінет міністрів передав в Верховну Раду законопроект про державний бюджет на наступний рік. Хоча документ відразу ж відкликали, але міністр фінансів Яресько повідомила, що бюджет побудували на прогнозі середньорічного курсу 22,4 гривні за долар. Після цього Ігор Уманський, який є першим заступником міністра фінансів, уточнив, що на 2016 рік заклали курс гривні 24,4 за долар. Як видно, і міністри можуть помилятися.

Сьогодні офіційний курс гривні до долара в межах 22 гривень. Це означає, що уряд, заклавши цифру 24,4 гривні за долар, дає сигнал, що в 2016 році гривня продовжить знецінюватися. Ці прогнози практично збігаються з очікуваннями МВФ, за розрахунками якого середньо-зважений курс гривні наступного року буде 24,1 гривні за долар.

Ця цифра — визнання того, що обмінний курс — плаваючий і що гривня буде поступово послаблюватися і далі, діляться своїми припущеннями українські економісти та фінансисти.

Джерело інформації про прогнозі зниження курсу гривні в Україні в 2015 році: Новини економіки

19.09.2015


Попит на валюту зросте

Міністерство фінансів готує бюджет на наступний рік з розрахунку середнього курсу 24,1 грн/дол. Аналітики вважають такий курс виправданим, оскільки адміністративні заходи, які зараз утримують його, будуть зняті, а, відповідно, попит на валюту зросте. До того ж доступ України до зовнішнього ринку позикового капіталу буде все також закритий. Міністерство фінансів назвало прогнози ключових макроекономічних показників, виходячи з яких розраховуються доходи і витрати держбюджету в 2016 році. За словами міністра фінансів Наталії Яресько та її першого заступника Ігоря Уманського, вартість долара до кінця 2016-го досягне 24,4 грн/дол, а середньорічний курс складе 24,1 грн/дол. Це відбудеться на тлі 12-відсоткової інфляції та зростання реального ВВП на 2%. Дефіцит держбюджету залишиться 3,5% ВВП.

Валютні орієнтири Міністерства фінансів узгоджені з МВФ. Згідно оновленої програмою розширеного фінансування EFF, курс гривні до долара до кінця 2015 року очікується на рівні 23,5 грн/дол, до кінця 2016 - 24,4 грн/дол, до кінця 2 017 - 24,9 грн/дол. Ще в березні МВФ прогнозував, що курс долара виросте до 22 грн/дол, 22,7 грн/дол і 23,4 грн/дол відповідно.

Джерело інформації про прогнозі зниження курсу гривні в Україні в 2015-2016 році: Фінансовий клуб

09.09.2015


Прогноз подорожчання долара в Україні цієї осені

У результаті великого шторму на китайських біржах у чорний понеділок і стрімкого падіння ціни на нафту світова економіка зазнала істотні збитки. Почала дешевшати і гривня. Правда, не суттєво. Наприклад, середній курс купівлі долара в майже чотирьох десятках найбільших українських банках сьогодні, 26 серпня, становить 22,41 грн, а продажу - 23,62. Це на 15-20 копійок дорожче, ніж в понеділок.

Таке знецінення для українців — не привід панікувати. В інтернеті — тихо. Та й біля обмінників черг немає.

Сьогодні основними клієнтами обмінників є іноземці або українські заробітчани. Воно й не дивно, зарплати вони отримують в доларах або євро.

Насправді, 23,6 грн за долар в обміннику — це тільки початок. Національна валюта і далі дешевшатиме. І світові фінансові потрясіння тут ні до чого, говорить економіст Михайло Кухар. Такі справи на світових ринках погані тим, що це викликає відтік капіталу з нових ринків. У нас весь капітал закінчився ще два роки тому, — говорить Кухар.

Фінансова криза в Україні триває вже не один рік. Гривню і без того періодично трясе. Чергове ж здешевлення можливо вже у вересні. Якщо ми розглянемо всю історію за 24 роки нашої країни, то традиційно саме в цей період відбувається сезонний пік попиту на валюту. Гривня має пробити рівень 30 гривень за долар до кінця вересня, — прогнозує економіст Михайло Кухар.

Але кидати все і бігти скуповувати долари, фахівець не радить. Тому що це в черговий раз призведе до різкого і непрогнозованого обвалу національної валюти.

Економічний експерт, керівник проекту Успішна країна Андрій Блінов дає менш песимістичний прогноз курсу долара — 26 гривень в обмінниках. Пояснює це тим, що за останні півтора року серед інших валют гривня девальвувала найбільше у світі, а тому у неї є певний запас міцності. Мовляв, ми вже впали, тепер — черга інших. Девальвація гривні, на мій погляд, зараз не буде дуже глибокою. Є дві причини. Перша — Україна дуже сильно девальвувала. Ми знаємо, що валюта ослабла за останні два роки майже втричі. Ось всі зараз говорять про те, що позавчора російський рубль був 71, трохи відкотився вчора до 68-ми. Якщо цей курс перевести на гривні, то вийде приблизно 18-20 гривень за долар. А такий курс України мала десь у січні 2015 року. А потім що сталося? Була паніка на ринку, борошно, олія, хтось навіть зміг купити долар по 40 гривень. Україна в плані девальвації вирвалася вперед. У порівнянні з російським рублем, з казахстанським тенге, вірменським драмою, бразильським реалом і деякими іншими валютами. Тобто гривня є валютою, яка найбільше девальвувала за останні півтора року. Тому у нас є певний запас, який ми маємо в порівнянні з іншими валютами, — пояснив Андрій Блінов. Обмінний курс може знижуватися, його межі будуть найближчим часом десь до 26 гривень за долар. Більшого впливу на українську економіку поки що я не бачу, — говорить Андрій Блінов.

Джерело інформації про прогноз падіння курсу гривні в Україні в 2015 році: ТСН

26.08.2015


Курс долара знову може підскочити вище 25 грн

Торги напередодні проходили достатньо активно: збільшення пропозиції з боку експортерів при обмеженому попиті, призвело до зміни попереднього тренда — гривня почала зміцнення. З ранкових котирувань 21,50 / 21,65 при невтручанні НБУ, долар знизився до рівня 21,15 / 21,35 гривень до кінця торгової сесії. Оскільки офіційної інформації по зустрічі в Америці Наталії Яресько з кредиторами поки немає сьогоднішні торги будуть носити ситуативний характер з чергуванням перевищення то попиту, то пропозиції. Так триватиме до надходження новин з переговорів — подальша поведінка учасників торгів буде залежати від характеру одержуваної інформації. Наш прогноз щодо цієї проблеми не змінюється — кредитори і Україна домовляться про списання 15-25% боргу з можливими механізмами компенсації кредиторам частині сум списаного боргу у випадку, якщо економіка країни відновиться швидше планованого, — відзначають аналітики.

Якщо всі домовляться на прийнятних для України умовах, на думку експертів, гривня зміцниться до рівня 20-20,5 грн/дол, якщо ні — країну чекає новий виток девальвації до рівня 24,5-25,5 грн/дол до кінця року.

На готівковому банківському ринку триває літнє затишшя. Як тільки стануть відомі результати переговорів з кредиторами, готівковий банківський ринок так само, як і міжбанк, на це відреагує, — кажуть фахівці. Поки ж котирування з купівлі та продажу готівкового долара в банківських обмінниках дещо знизилися: 21 - 22,9 (купівля) і 22,5 - 23,1 грн/дол (продаж).

Нагадаємо, за неофіційними даними ЗМІ, переговори про реструктуризацію державного боргу України з групою найбільших кредиторів країни в середу 12 серпня не принесли результатів, тому вони продовжаться сьогодні.

Джерело інформації про прогноз курсу гривні в Україні в 2015 році: Мінфін

14.08.2015


До кінця року курс долара може як впасти, так і вирости.

Таку думку висловив директор Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

За його словами, все залежить від різних факторів, зокрема, від ситуації з експортом. Якщо Україна вирішить газове питання, то курс буде на рівні 20-23 гривні. Також на курс впливає, чи залишать українці гроші на депозитах. Або як складеться ситуація з експортом. Зараз ціна на метал і зерно падає, і це не дуже сприятливо для України. Тому точний курс спрогнозувати важко. І прогноз МВФ теж більше умовний, — зазначив Охрименко.

Джерело інформації про прогноз курсу гривні в Україні до кінця 2015 року: 24tv

05.08.2015


Валютний курс в цьому році вже не перевищить 25 гривень за долар

Курс гривні до долара в Україні за підсумками 2015 не перевищить поріг в 25 грн/дол завдяки надходженням коштів міжнародних фінансових організацій, адміністративним обмеженням на валютному ринку та боротьби зі схемами виведення валюти через інструменти рефінансування проблемних фінансових установ.

Про це йдеться в прогнозі аналітичної групи Da Vinci AG. За їх оцінками, незважаючи на оптимістичні прогнози, тиск на національну валюту буде зберігатися у зв'язку з високим рівнем боргових зобов'язань і все ще слабким припливом валюти в країну, що може посилити коливання курсу в рамках коридору 21-25 грн/дол.

Зазначимо, українська гривня з моменту переходу до гнучкого курсоутворення на валютному ринку за 2014 і два місяці 2015 знецінилася до долара США за офіційним курсом в 3,8 рази до нового історичного мінімуму на рівні 30,01 грн/дол.

Після введення Національним банком України ряду обмежень на валютному ринку і отримання першого траншу Міжнародного валютного фонду в рамках нової програми в березні цього року гривня менш ніж за два тижні зміцнилася і коливається в межах 21-23 грн/дол протягом останніх чотирьох місяців.

У квітні цього року НБУ констатував досягнення рівноваги на валютному ринку і наявність передумов для його лібералізації, при цьому повідомивши, що скасування раніше встановлених обмежень буде проводитися за узгодженим з МВФ планом при наявності певних передумов.

Експерти прогнозують подальшу девальвацію гривні в межах 20% у разі введення Кабінетом міністрів мораторію на виплати по комерційних боргах за відсутності прогресу в переговорах з кредиторами про реструктуризацію до вересня цього року.

Джерело інформації про прогноз курсу гривні в Україні на літо 2015: Уніан

01.08.2015


Не здійснений дефолт і транш МВФ опустять долар до 21,80 грн/дол

П'ятничний платіж Міністерства фінансів в $120 млн за єврооблігаціями і дефолт України, що не відбувся, повинен на цьому тижні заспокоїти валютний ринок і вилитися в здешевлення долара на міжбанку: Міністерство фінансів за графіком справило виплату за п'ятирічними бондами, розміщеним в липні 2012 р загальним обсягом $2600 млн Відсутність дефолту і своєчасний платіж Міністерства фінансів разом з повідомленням МВФ про плани виділити нам другий транш кредиту — всі ці новини повинні привести до того, що курс гривні повинен незначно, але зміцнитися, — сказав заступник голови правління Ощадбанку Антон Тютюн.

За минулий тиждень долар на міжбанку подорожчав на 5 копійок — з 22,08 грн/дол до 22,13 грн/дол. Фінансисти очікували в п'ятницю більш вдалого фінішу, оскільки не вірили в дефолт, і прогнозували зниження котирувань американської валюти. Однак офіційне повідомлення Міністерства фінансів про платіж з'явилося вже на фініші торгової сесії.

Говорячи, про зміцнення гривні на майбутньому тижні, фінансисти дають різні прогнози: одні говорять про можливе здешевлення валюти лише на 10-15 копійок, а інші — навіть на 25-30. Багато говорять про широкі діапазонах. Ми очікуємо, що міжбанківський курс долара на майбутньому тижні буде перебувати в діапазоні 21,80-22,40 грн/дол, — зазначив у розмові начальник казначейства VTB Bank Станіслав Верхградський.

Фінансисти вважають, що міжбанк не встиг наприкінці минулого тижня відіграти заяви МВФ про готовність виділити Україні другий кредитний транш в $1,7 млрд, і чекають, що це відбудеться найближчим часом. Думаю, можна сміливо говорити про чотири основні чинники, які будуть визначати настрої на міжбанку в коротко-і середньостроковій перспективі, і відповідно — впливати на курс. Це погашення (реструктуризація) держборгу, темпи зростання / падіння експорту та імпорту, можлива (де) ескалація конфлікту на Донбасі, а також міжнародні інвестиції. Я маю на увазі продовження програми МВФ і допомогу західних партнерів, — розповів заступник голови правління, директор по ринках капіталів УкрСиббанку BNP Paribas Group Франсуа Жіро. Успішне завершення переговорів і отримання траншу, безсумнівно, поліпшить настрої на ринках, — підтримав колегу Станіслав Верхградський.

Правда, деякі експерти все ж роблять поправку на час, і швидкість реакції, наполягаючи на тому, що на заяви Міжнародного валютного фонду, наш валютний ринок відреагує лише через тиждень. Через те, офіційне голосування і виділення коштів відбудеться 31 числа. Якщо рішення МВФ буде прийнято, як і передбачається, у п'ятницю 31 липня, то воно зможе відбитися на відкритті торгів у понеділок 3 серпня незначним зниженням курсу долара, — наполягав директор казначейства Банку Кредит Дніпро Олег Курінний.

У кожному разі, реакція на виділення коштів МВФ буде психологічною, адже від чиновників не чекають розпродажі другого траншу. Очікується, що він міцно осяде в золотовалютних резервах Національного банку. Малоймовірно, що отримана Національний банком валюта буде використана для інтервенцій на міжбанку. Навпаки, НБУ сьогодні робить абсолютно логічні кроки для поповнення своїх золотовалютних резервів: або за рахунок надходжень фінансової допомоги від міжнародних кредиторів (МВФ, ЄІБ та інших), або шляхом купівлі валюти на ринку, де періодично спостерігається її надлишок, — зазначив Франсуа Жіро.

Вважається, що якщо регулятор і стане продавати долар (якщо його курс зашкалить вище 23,0 грн/дол), то буде витрачати $1,2 млрд, які він викупив з міжбанку за січень-липень 2015

Джерело інформації про прогноз курсу гривні в Україні на літо 2015: Вести

26.07.2015


Гривня продовжить знижуватися?

Курс гривні на міжбанківському валютному ринку найближчим часом може продовжити повільно знижуватися, але не вийде на межі 21-23 грн/дол, вважають банкіри. Гривня продовжить знижуватися — на міжбанку до 23 грн/дол, на готівковому ринку до 25-26 грн/дол, — сказав провідний експерт управління казначейства і фінансових установ ОТП Банку Максим Давлад. Коридор для гривні найближчим часом 21-23 грн/дол, — сказав начальник управління торгових і казначейських операцій UniCredit Bank Руслан Кравченко. Сьогодні ми чітко бачимо, що всі коливання на міжбанківському ринку знаходяться в межах позначеного Національний банком коридору, тобто 21-23 грн/дол. НБУ має на руках абсолютно всі інструменти для утримання такого курсу і грамотно їх використовує, тому істотних змін на валютному ринку не очікується, — сказав заступник голови правління з питань роздрібного бізнесу УкрСиббанку Костянтин Лежнин.

Аналогічної точки зору дотримується і заступник голови правління банку Кредит Дніпро Сергій Волков. Динаміка курсу національної валюти найближчим часом буде зберігатися приблизно на тому ж рівні, що й зараз. Незначні коливання на міжбанківському ринку, як це відбувається в останні два місяці, будуть залишатися в рамках, визначених Національний банком, — 21-23 грн/дол. Відповідно, будь-яких кардинальних стрибків ми не прогнозуємо: у регулятора є достатньо механізмів, щоб утримувати курс нацвалюти на певному їм рівні, — сказав він. Сергій Волков вважає, що в більш довгостроковій перспективі за умови отримання міжнародної фінансової підтримки гривня може почати зміцнюватись. Розглядаючи ситуацію з курсом гривні в більш довгостроковій перспективі, можна будувати цілком оптимістичні прогнози. За умови, що міжнародні партнери України і надалі будуть надавати нашій країні фінансову підтримку, що транші МВФ будуть проходити відповідно до затверджених раніше планів і, звичайно, якщо військовий конфлікт на Сході не буде загострене, національна валюта зможе значно зміцнити свої позиції, — сказав він.

За оцінкою Сергія Волкова, позитивно на курсі гривні позначиться і прийняте 14 липня угоди за Іранською ядерною програмою, при цьому Іран зможе повернутися на міжнародний ринок енергоносіїв. Такий розвиток ситуації викличе значне зниження світових цін на енергоресурси і для України — достатньо крупного імпортера паливно-енергетичних ресурсів, що сприятливо відіб'ється на позиціях національної валюти, — пояснив він.

Скарбник банку Фінанси та Кредит Олександр Александров вважає, що поточні коливання курсу гривні на міжбанку є ситуативними. Ми не очікуємо істотного зростання курсу долара на міжбанківському ринку найближчим часом, вважаємо поточні коливання ситуативними. Національний банк володіє повною інформацією про співвідношення попиту і пропозиції на ринку і не виходить на ринок, коли плановий обсяг купівлі повністю закривається без його участі. Найближчим часом ринок буде перебувати близько поточного рівня 22 грн/дол, — сказав він.

Банкіри пояснюють зниження курсу гривні складністю переговорів з кредиторами про реструктуризацію боргу України, дефолтом Греції і виплатами вкладникам Дельта Банку. Потрібно розуміти, що сьогодні причина коливань курсу частково психологічна. І сприяють цьому як спекуляції про дефолт, так і популістський закон про конвертацію валютних кредитів. Тому й частина отримали компенсації від Фонду гарантування по своїх вкладах в неплатоспроможних банках поспішають всяк випадок запастися іноземною валютою, — сказав К. Лежнин.

За його словами, єдиним чинником, який теоретично може вплинути на курс в короткостроковій перспективі, можуть стати панічні настрої населення у зв'язку з чутками про дефолт, хоча оголошення технічного дефолту є одним з інструментів тиску на кредиторів і не торкнеться пересічних українців. Цими ж чутками про дефолт, укупі з відлунням грецьких проблем, можна пояснити і недавнє зниження курсу. Але це короткочасний фактор. У більш довгостроковій перспективі на курс будуть традиційно впливати ситуація на Донбасі і продовження співпраці з МВФ, — додав він.

Джерело інформації про прогноз курсу гривні в Україні на літо 2015: Інтерфакс

16.07.2015


Долар знову пішов у зростання

Учора середній курс продажу готівкової валюти в обмінниках був 23,98 грн/дол, покупки - 22,61 грн/дол, тобто за останній тиждень долар подорожчав майже на гривню, а за два тижні — на 1,8 грн. Експерти фінансового ринку не прогнозують різкого обвалу гривні, але й повернення курсу продажу до 21,7-21,8 грн/дол, які були на початку червня, не обіцяють.

Заступник голови правління банку Фінанси і кредит Ігор Львов пояснює подорожчання готівкового долара двома причинами: зниженням з липня пропозиції валюти на міжбанку експортерами, оскільки вони купили достатньо гривні, щоб сплатити квартальні податки, і прийняттям закону про реструктуризацію валютних кредитів за курсом 5-8 грн/дол (закон не підписаний президентом і не набув чинності, але через побоювання, що почнеться хвиля банкрутства серед банків, народ знову почав скуповувати долари).

Аналітик Forex club в Україні Андрій Шевчишин додав ще три дестабілізуючих чинника: зростання попиту на валюту у вкладників банків-банкрутів, які отримали за червень близько 700 млн грн і конвертувати їх у долари, заяви про технічний дефолт, який може наступити 24 липня (Україна повинна виплатити $120 млн за єврооблігаціями), плюс — побоювання внутрішньої дестабілізації через події в Мукачеві (вони можуть перешкодити ВР прийняти закони, потрібні для МВФ, що негативно позначиться на економіці країни).

За прогнозами, курс продажу безготівкового долара може коливатися до кінця липня в діапазоні 21,4-22,5 грн, готівкового — 22,6-24 грн, після чого зупиниться. При негативному сценарії курс може досягти 25 грн, — говорить Шевчишин.

Джерело інформації про прогноз волатильності курсу гривні в Україні в липні 2015: Сегодня

14.07.2015


Можливі короткострокові виходи курсу за верхню позначку

Аналітики FOREX CLUB в Україні вважають, що курс продажу безготівкового долара США може коливатися в діапазоні 20,9-21,5 грн. за умови збереження адміністративного регулювання ринку з боку НБУ і утримання низької гривневої ліквідності, яка буде стримувати попит як з боку імпортерів і банків, так і з боку населення. Курс продажу готівкового долара може зберегтися в межах 21,5-23,5 грн. Однак у випадку реалізації ризиків можливі короткострокові виходи курсу за верхню позначку діапазону.

Волатильність готівкового ринку в липні, швидше за все, збережеться. І хоча зниження платоспроможного попиту обмежує покупки валюти, певні спекулятивні сплески виключати не можна. Такі коливання, в першу чергу, будуть виникати з надходженням на ринок додаткової ліквідності, як це було на початку виплат вкладникам, або після інформаційних вкидань по вразливих темах для формування валютного ажіотажу.

Джерело інформації про прогноз волатильності курсу гривні в Україні в липні 2015: Уніан

06.07.2015


Сплески ще можливі

В Україні, курс продажу безготівкового долара США на поточному тижні може коливатися в діапазоні 21-22,5 грн, готівкового — 22-23 грн.

Такий прогноз озвучив провідний експерт інформаційно-аналітичного центру ForexClub в Україні Андрій Шевчишин. Впливати на динаміку курсів може активізація експортерів і акціонерів банків, а також зміни ліквідності системи у зв'язку з переходом кварталу. Важливими для ринку стануть дані по заробітній платі, які дозволять зробити оцінки щодо купівельної спроможності і попиту, розвиток ситуації в Греції. Заяви чиновників як грецьких, так і європейських будуть змінювати розстановку сил на ринку валют, — відзначає експерт.

За його словами, оскільки Європа на сьогодні — основний торговельний партнер України, зниження ділової активності в регіоні призведе до додаткового падіння і без того слабкого українського експорту. НБУ управляє валютним ринком і приводить його в баланс через систему противаг і обмежень. Ринкові та адміністративні методи, а також накопичений валютний ресурс використовуються для погашення короткострокових спекулятивних сплесків. У підсумку, коридор коливань валют звужується. Разом з тим, пропозиція на ринку залишається низькою, а, відповідно — Національному банку у доведеться і далі утримувати попит. При цьому, його сплески ще можливі у зв'язку зі спекуляцій навколо переговорів з реструктуризації і активізацією бойових дій на Донбасі, — зазначає Шевчишин.

Джерело інформації про прогноз зміцнення курсу гривні в Україні в липні 2015: Сегодня

30.06.2015


Долар подорожчає до 22,5 гривень

Вчора в парламенті міністр фінансів Наталія Яресько представляла депутатам Бюджетну резолюцію на 2016 рік. За її словами, міністерство розраховує, що наступного року індекс споживчих цін становитиме 5%, а індекс цін виробників — близько 12%, обмінний курс гривні до долара 22,5. Крім цього, переконана Яресько, максимальний розмір дефіциту бюджету на рівні 3% від ВВП.

Серед інших прогнозів міністра — падіння економіки до кінця року на 9%, що буде відповідати прогнозам від міжнародних фінансових інститутів. Дуже складно щось прогнозувати. Але нам дають прогноз ЄБРР, Світовий банк зокрема — близько 9%. Дехто говорить навіть про 9,5% — сказала міністр. У той же час, зазначила вона, уряд не зможе індексувати доходи населення аж до 1 грудня. Саме до цього терміну Кабмін повинен вирішити питання з реструктуризацією зовнішніх боргів України.

При цьому Наталія Яресько зазначила, що реалізація Стратегії Президента до 2020 року повинна закласти основи для економічного зростання.

Джерело інформації про прогноз зміцнення курсу гривні в Україні на 2016 рік: day.kiev.ua

17.06.2015


Український валютний ринок зберігає стабільність

Український валютний ринок, незважаючи на зростаючу напругу щодо можливої ескалації військових дій на Донбасі, і складні переговори з реструктуризації зовнішнього боргу, зберігає стабільність. Про це розповів експерт інформаційно-аналітичного центру ForexClub в Україні Андрій Шевчишин. Діапазон коливань звужується. При цьому, ключову роль в утриманні ринку відіграє НБУ, який адміністративними методами блокує надлишковий попит на валюту. Разом з тим, сприятливими для ринку факторами стали заяви МВФ щодо продовження співпраці з Україною, навіть у разі застосування мораторію на виплату боргу приватним кредиторам, — зазначає Шевчишин.

За словами експерта, під кінець минулого тижня для готівкового ринку підтримкою стало скасування 1,5% військового збору з доходів громадян при купівлі-продажу валюти. Однак ефект був знівельований зростанням гривневої ліквідності після початку виплат вкладникам ліквідованих великих банків, відзначає фахівець. Опублікована НБУ статистика по грошово-кредитному ринку підтвердила звуження гривневої ліквідності, і вказала на відновлення відтоку гривневих депозитів населення. Даний фактор підтверджує збереження проблем у секторі, — говорить Шевчишин. ПРОГНОЗ. На думку аналітиків, в умовах жорсткого контролю з боку НБУ, міжбанківський валютний ринок може зберегти стабільність і на поточному тижні. Адміністративні методи балансують попит і пропозицію, тому можна очікувати коливання курсу в діапазоні 20,9-21,5 грн. При цьому, на рівні нижче 21 грн інтерес до покупок посилюватиметься, — вважає Шевчишин.

Негативними факторами для ринку, за його словами, виступає скорочення пропозиції валюти на ринку, зниження ділової активності, невизначеність у переговорах з кредиторами і ситуація на Донбасі, в результаті чого накопичується відкладений попит. Якщо ситуація буде погіршуватися з продажем валютної виручки і далі, в тому числі під впливом ескалації бойових дій на Донбасі, курс може перейти в більш високий діапазон - 21,5-22,5 грн, — зазначає Шевчишин.

За його словами, готівковий ринок буде рухатися в орієнтир мінливої кон'юнктури і ситуації з ліквідністю. Курс продажу готівкового долара може знаходитися в діапазоні 21-22,5 грн. Виплати вкладникам ліквідованих банків, особливо великих, формує навіс ліквідності, який може бути спрямований на покупку валюти. Це фактор може зрушити готівковий курс в верхню межу позначеного діапазону, — додає Шевчишин.

Джерело інформації про прогноз зміцнення курсу гривні в Україні на червень 2015: Сегодня

15.06.2015


Прогноз курсу гривні до долара: валютний ринок оживає після свят

Валютний ринок в Україні на минулому тижні був відносно млявим — за наявності продавців, покупці поводилися пасивно. У підсумку перевага виявилася на стороні продавців, тому курс показав зниження. Разом з тим, істотно скоротився спреда (різниця між курсами продажу і покупки) на міжбанку. За словами експерта інформаційно-аналітичного центру ForexClub Андрія Шевчишина, це може свідчити про досягнення ринком рівноваги. В цілому, курс продажу безготівкового долара США за підсумками тижня знизився на 2,8% до 20,6 грн, готівкового — на 1,5% до 23,13 грн. Експерт зазначає, що ключовими подіями минулого тижня стали переговори контактної групи в Мінську щодо ситуації на сході України, публікація даних по інфляції і золотовалютним резервам за квітень. І якщо у випадку з результатами переговорів у Мінську відзначається оптимізм щодо виконання домовленостей, то статистика виявилася слабкою: річні темпи інфляції досягли 60,9%, а золотовалютні резерви скоротилися з $9970 млн до $9630 млн., Що розчаровують результати цінових тенденцій, ймовірно, будуть підтримувати НБУ у збереженні жорсткої монетарної політики, — говорить Шевчишин. ПРОГНОЗ. За оцінками аналітиків, курс безготівкового долара США на поточному тижні може коливатися в діапазоні 20,5-22,7 грн, готівкового — 22-25 грн. Очікується, що на ринок після тривалих вихідних повернуться покупці. В умовах відносно рівного пропозиції з боку експортерів додатковий попит може змістити баланс міжбанку і повернути курс вище 21,5 грн. Вплинути на динаміку ринку може і новинний фон навколо реструктуризації держборгу, який розглядатиметься через призму подальшої співпраці з МВФ, — додає Шевчишин. На його думку, готівковий ринок буде рухатися в орієнтир мінливої кон'юнктури, проте без сильних драйверів курс може стабілізуватися на рівні 23,5 грн. Нагадаємо, незважаючи на рекордне зниження офіційного курсу долара, обмінники сьогодні, 12 травня, підвищили ціни на валюту. Так, курс покупки долара сьогодні складає 20-22,7 грн, продажу - 22,2-24 грн.

Джерело інформації про прогноз зміцнення курсу гривні в Україні на травень 2015: Сегодня

12.05.2015


До кінця 2015 року гривня знову подешевшає

Гривня до кінця 2015 року подешевшає з 21 грн/дол до 25 грн/дол. Такий прогноз озвучили аналітики американського банку Morgan Stanley.

Спад ВВП України, за прогнозом експертів, складе 6,3% при інфляції в 44,6%. Світовий банк при цьому очікує, що ВВП України впаде на 7,5%, а інфляція складе 30%. До кінця року гривня подешевшає і це, разом з поглибленням рецесії, призведе до зростання держборгу відносно ВВП і перевищенню кордонів, визначених МВФ (71% ВВП), — вважають в Morgan Stanley. За прогнозами S&P, до кінця року державний борг України зросте до 93% ВВП.

Аналітики зазначають: щоб заощадити на платежах за зовнішнім боргом $15 млрд до 2020 року, як цього вимагає МВФ, Україні необхідно скоротити основну суму боргу на 50%.

Зате умови МВФ, не пов'язані з економічними показниками, Україна виконує, повідомляють в Morgan Stanley. У квітні тарифи на газ і теплоенергію були підвищені на 280 і 66% відповідно. Цей захід дозволить скоротити дефіцит Нафтогазу з 5,7% ВВП в 2014 році до 3,2% ВВП в 2015 році відзначають аналітики.

Нагадаємо, держбюджет-2015 в Україні побудований на оптимістичному сценарії і передбачає падіння ВВП на 5,5% при інфляції 26,7% і середньорічному курсі 21,7 грн/дол, тоді як два інших урядових сценарію припускають падіння ВВП 8,6% і 11,9% при інфляції 38,1% і 42,8% відповідно.

Джерело інформації про прогноз зміцнення курсу гривні в Україні на 2015 рік: Сегодня

30.04.2015


Курс національної валюти чекає подальша стабілізація

За останній тиждень національна валюта зміцнилася приблизно на півтори гривні.

Експерти впевнені, курс нацвалюти чекає подальша стабілізація — цілком можливо, в межах 19-20 грн/дол вже до кінця квітня. Ми спостерігаємо політику НБУ по зміцненню гривні з початку березня, тому помітно, що ці заходи виявилися ефективними. Що робить регулятор? Він задовольняє далеко не всі заявки імпортерів з купівлі валюти — тільки ті, що стосуються так званого критичного імпорту. Наприклад, продає валюту компаніям, які закуповують за кордоном паливо, ліки. Крім того, НБУ змушує експортерів продавати частину валютної виручки і знизив обсяг гривні в банках. Ці заходи дозволили поступально знизити попит на валюту, що, відповідно, призводить до зміцнення гривні. Так регулятор домігся основної мети — курс гривні по відношенню до долара досяг рівноважного курсу і утримується в рамках прогнозів МВФ — 21-22 грн/дол. Її стабілізували заради отримання цього кредиту. Також НБУ отримав можливість купувати валюту за низьким курсом і тим самим поповнювати свої золотовалютні резерви, тобто фінансова подушка регулятора зараз товстішає, — вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко.

За його словами, якщо курс гривні буде зміцнюватися далі, то до середини літа національна валюта може стабілізуватися до 15 грн/дол. А аналітик МЦПД Олександр Жолудь вважає, що подальша поведінка гривні буде залежати від дій регулятора та стану в країні. Останнім часом конфлікт на Донбасі згас, і це позитивно впливає на клієнтів банків, які не поспішають в паніці забирати депозити. Крім того, заспокоїти фінансовий ринок старається і регулятор, який виводить з гри погані банки. Якщо НБУ за два-три місяці вдасться приручити фінансовий сектор до того, що курс нацвалюти може перебувати в межах 19-20 грн/дол, це дозволить влітку зняти обмеження на купівлю валюти і зняття депозитів, — вважає Жолудь.

Джерело інформації про прогноз зміцнення курсу гривні в Україні на 2015 рік: Сегодня

20.04.2015


Зниження курсу долара вже не стало вчора несподіванкою для більшості

Четвер був дуже продуктивним і активним днем на валютному ринку. Наші прогнози підтвердилися: офіційний і ринковий курси долара продовжили активно знижуватися. А саме: зниження ринкового курсу безготівкового долара з 21,35-21,65 грн/дол на початок торгів до рівня 21,00-21,40 грн/дол до кінця торгів і непоганий обсяг операцій - 222 угоди на суму 179 млн доларів. НБУ продовжив політику обмеження кількості покупців на торгах. На тлі великої пропозиції валюти це призвело до зниження і ринкового (21,00-21,40 грн/дол до кінця торгів), і офіційного курсу долара (21,45 грн/дол).

Ми прогнозуємо сьогодні обсяги торгів до 200 млн доларів і продовження зміцнення офіційного (в межах 21,00-21,30 грн/дол) і ринкового курсу гривні (до рівня 20,70-21,30 грн/дол до кінця торгів).

Зниження курсу долара вже не стало вчора несподіванкою для більшості наших респондентів, що підтверджується даними нашого опитування.

Отже, результати опитування за офіційним курсом гривні на 17 квітня показали: 63% опитаних вгадали офіційний курс (21,45 грн/дол), 16% вважають, що він повинен бути нижче 20,00 грн/дол і 21% вважають, що він повинен був бути вище 22,01 грн/дол.

Результати опитування за ринковим курсом долара за вчорашній день: 31% вгадали його межі - 21,00-21,40 грн/дол до кінця торгів за вчора і вважають, що сьогодні він буде в межах нижче 22,00 грн/дол, 14% вважають, що він повинен бути нижче 20,00 грн/дол, і 55% опитаних вважають, що він повинен бути вище 22,01 грн/дол.

Джерело інформації про прогноз для курсу гривні в Україні на 2015 рік: Мінфін

17.04.2015


Якщо гроші МВФ не підуть в економіку, можна очікувати курс гривні близько 25 грн/дол

Транш МВФ піде на поповнення резервів Національного банку, на оплату необхідного критичного імпорту (газу, вугілля) і на виплату попередніх зовнішніх боргів. Про це журналісту каналу Україна програми Події тижня заявив експерт в сфері економіки та фінансів Олександр Савченко.

На його думку, цих грошей має вистачити до кінця року. Також він очікує, що фінансова допомога МВФ дасть позитивний сигнал і для інших міжнародних фінансових організацій, які вже цього року можуть виділити Україні ще кілька мільярдів доларів США.

За прогнозами Савченко, навіть якщо ці гроші зайдуть в Україну і не будуть частково спрямовані в економіку, то не варто чекати зміцнення курсу гривні по відношенню до долара США. Адже Національний банк вже не зможе стримувати натиск банків та інших фінансових установ України. Може в понеділок-вівторок бізнес всі довідки збере, все, що можна зробить і фінансовий попит вийде на ринок... Фізично якщо гроші не дійдуть до валютного ринку, то курс стабілізується в районі 25-ти гривень за долар, — зазначив експерт.

Але, якщо через банки направити близько 30% коштів, що надійшли в економіку, то курс, в районі 21-22 гривень за долар США, може зафіксуватися.

Зазначимо, раніше ще один фінансово-економічний експерт Олег Устенко прогнозував, що навіть якщо Гроші МВФ і не підуть на ринок, то курс гривні по відношенню до долара стабілізується в рамках 21-22,5 грн/дол, але ненадовго. У той же час він прогнозує близько восьми мільярдів доларів міжнародної фінансової допомоги, крім коштів МВФ.

Нагадаємо 11 березня Міжнародний валютний фонд схвалив програму фінансування України протягом чотирьох років на суму близько 17,5 млрд доларів США. Перший транш надійшов у п'ятницю.

Джерело інформації про прогноз для курсу гривні в Україні: Сегодня

15.03.2015


Від 30 до 20

Курсу долара дадуть вирости до 30 грн за долар, після чого валюту опустять до рівня 20-25 грн. Такий прогноз дав валютний експерт, що побажав залишитися анонімним. Оскільки друкарський верстат не припиняє працювати, а його обороти останнім часом тільки збільшувалися, прийшов час змінити стратегію. Зараз вже всі знають, що очікується черговий кредит від МВФ, але позитиву на Міжбанківському валютному ринку це не додало. Швидше за все це пов'язано з тим, що кредит частково піде на погашення старих боргів і внутрішніх зобов'язань, а, відповідно вливатися в ринок не буде. Чому курс 30? Що вище курс долара, тим більше внутрішніх зобов'язань можна буде покрити. Після цієї нехитрої операції курс долара почнуть контролювати і опускати до значень 20-25 UAH/USD, — прогнозує експерт.

Нагадаємо, сьогодні вранці торги на міжбанку відкрилися значеннями 26,95 / 27,5 за долар США, і 30,7198 / 31,1738 - за євро і з явними тенденціями до зростання. Вже до обіду ці значення курсів валют перевищили всі очікування 27,8 / 28,6 UAH/USD.

Як повідомила раніше Міністр фінансів Україна Наталія Яресько, отримання першого траншу від МВФ очікується в кінці першого тижня березня.

Джерело інформації про прогноз для курсу гривні після траншу МВФ: finance.ua

20.02.2015


Хаос на валютному ринку пов'язаний з відмовою регулятора від проведення валютних аукціонів

Зміна Національний банком правил роботи міжбанківського ринку обрушили білі котирування національної валюти. Офіційний курс долара в Україні досяг нового історичного максимуму - 17,99 грн/дол, а протягом міжбанківських валютних торгів зелений дорожчав до 25 грн/дол. На готівковому ринку котирування сьогодні трималися біля позначки 17-17,23 грн/дол. Ривок готівкового курсу долара до 25-26 грн/дол фінансисти обіцяють на завтра.

Хаос на валютному ринку пов'язаний з відмовою регулятора від проведення валютних аукціонів, на яких останні місяці щодня продавали $3-5 млн за середньозваженим курсом. На основі останнього вираховувався так званий індикативний курс, який служив базою для розрахунку готівки котирувань: вартість готівкового зеленого не могла відрізнятися від індикативного курсу більш ніж на 5%. Індикативний курс стабільно тримався біля позначки 16 грн/дол. В результаті вартість готівкового долара в банківських касах була на 3-4 грн нижче, ніж на чорному ринку. Зрозуміло, в банківських касах долари хронічно були відсутні.

Тепер НБУ вирішив ліквідувати панував в країні багатокурсовість і повернути оборот валюти з чорного на легальний ринок. За твердженням голови центробанку Валерії Гонтаревої, в країні залишиться єдиний курс, який одночасно буде і ринковим, і офіційним. Відмова від аукціонів — цілком закономірний крок. Згідно з даними НБУ, резерви центробанку на 1 лютого впали до мінімуму з 2003 року — до $6,4 млрд. Валютний ринок зараз шукає той курс, який влаштував би обидві сторони — як експортерів, так і імпортерів, — констатує голова правління Піреус Банку в Україна Сергій Наумов. Банкіри вважають, що 25 грн/дол — відверто спекулятивне значення, яке тримається виключно стараннями експортерів і деяких банків-спекулянтів. Коли пристрасті трохи стихнуть, гривня на міжбанку може зміцнитися — але тільки до 21-23 грн/дол. Тим більше, що НБУ вже почав знижувати ліквідність, щоб збити попит на долар і запобігти тиску на гривню. Так, на Інститутській заявили про підвищення облікової ставки з завтрашнього дня відразу на 5,5% - до 19,5%. Далі регулятор, ймовірно, підвищить ставки за власними операціями, скоротить обсяг рефінансування банків і підвищить норму резервування. Це знизить девальваційний тиск на гривню, — вважають в Незалежної асоціації банків України.

Джерело інформації про прогноз для курсу гривні після скасування валютних аукціонів: Деловая столица

05.02.2015


Україна може утримати курс долара на рівні 17 гривень?

Аналітик одного з найбільших в світі інвестиційних холдингів Nomura Дмитро Петров з Лондонського офісу компанії вважає, що Якщо ми побачимо продовження програми (співпраці з МВФ), навіть якщо вона буде модифікована, частина коштів буде спрямована на стабілізацію валютного ринку... У такій ситуації курс долара на рівні 17 гривень не є нереалістичною метою, тим більше в умовах подальшого спаду імпорту, що потягне за собою падіння попиту на валюту, — сказав він.

Аналітик відзначив, що МВФ погодиться направити частину коштів на стабілізацію валютного ринку, щоб ще більше не погіршувати ситуацію в Україні та нагадав про обмежуючі імпорт заходи уряду. У підсумку, збільшення пропозиції на тлі меншого попиту може також привести до зниження обмінного курсу на чорному ринку з нинішніх близько 20 гривень до цільових 17 гривень, — вважає експерт.

У той же час він не виключив можливості подальшого зниження курсу гривні у разі подальших затримок з наданням фінансової допомоги Україні і скороченні валютних резервів, що також може призвести до того, що офіційний курс зрівняється з чинним на чорному ринку. При такому розвитку подій ми не здивуємося, якщо побачимо офіційний курс на рівні 20-25 гривень. Втім, таке ослаблення може виявитися тимчасовим, поки економіка не підлаштується під нову структуру і не буде збалансована, — зазначив він, зауваживши, що після такої стабілізації гривня має зміцнитися.

Джерело інформації про прогноз для курсу гривні в Україні на 2015 рік: unian

20.01.2015


Більшість орієнтуються на курс міжбанківського ринку

На тлі очикуваного рішення Європейського центрального банку про початок повномасштабної програми економічного стимулювання долар у всьому світі з великою ймовірністю продовжить дорожчати, в тому числі і по відношенню до гривні, прогнозують аналітики. Рішення по кредиту МВФ, швидше за все, з'явиться лише в кінці січня, тому поточний тиждень може виявитися непростим для гривні.

За прогнозами аналітиків FOREX CLUB в Україні, курс продажу безготівкового долара в окремі дні може досягати 23 грн. У той же час, середній курс продажу готівкового долара буде залишатися в межах 16,50-16,60 грн. Проте зараз більшість учасників ринку орієнтуються на курс міжбанківського ринку.

Джерело інформації про прогноз для курсу гривні в Україні на 2015 рік: unian

19.01.2015


Сайт dragmet.com.ua є винятково інформаційним і ми не займаємося продажем або купівлею золота та інших дорогоцінних металів.

Київ, Україна © 2008-2016 dragmet.com.ua